Υπερκέρδη παρουσιάζει η ΔΕΗ παρά τη μειωμένη ζήτηση ρεύματος. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Υπερκέρδη παρουσιάζει η ΔΕΗ παρά τη μειωμένη ζήτηση ρεύματος.

Αιτίες κυρίως η υπερπαραγωγή ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά και η μειωμένη χρήση των μονάδων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τις μειωμένες τιμές στα καύσιμα αυτά.

Η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικού το 2009 θα κυμανθεί μεταξύ 5,5% και 6%, σύμφωνα με τα στοιχεία 11μήνου, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, παρά τις μειωμένες πωλήσεις ηλεκτρικού, τα κέρδη της ΔΕΗ αναμένεται να εκτοξευθούν, λόγω της...υπερπαραγωγής ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά και της μειωμένης χρήσης των μονάδων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τις μειωμένες τιμές στα καύσιμα αυτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για το 11μηνο, η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου, ήταν μειωμένη κατά 5,70% έναντι του 11μήνου του 2008. Τη μεγαλύτερη μείωση με περίπου 21% συνέχισαν να εμφανίζουν οι καταναλωτές υψηλής τάσης, δηλαδή οι περίπου 30 μεγάλες μεταλλουργίες και βιομηχανίες.

Η μείωση της ζήτησης στη διανομή, δηλαδή οικιακή κατανάλωση και εμπορικές χρήσεις, έτρεχε το 11μηνο με 3,65%. Η μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρικού έχει να κάνει κυρίως με την οικονομική κρίση. Ωστόσο και ο ήπιος καιρός επηρεάζει και αυτός την κατανάλωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περσινό Νοέμβριο η μέγιστη ζήτηση στο διασυνδεμένο σύστημα καταγράφηκε στις 28 του μηνός με 8.031 μεγαβάτ και θερμοκρασία στην Αθήνα περίπου 18 βαθμούς, ενώ τον φετινό Νοέμβριο η μέγιστη ζήτηση ήταν στις 3 του μηνός με 7.822 μεγαβάτ και θερμοκρασία στην Αθήνα περίπου 15 βαθμούς.

Ωστόσο οι μειωμένες πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας δεν πρόκειται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, αλλά, αντίθετα, θα τα ενισχύσουν. Ο λόγος είναι ότι, λόγω της μειωμένης ζήτησης και των αυξημένων βροχοπτώσεων, η ΔΕΗ περιόρισε τη χρήση των μονάδων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αύξησε την παραγωγή των υδροηλεκτρικών, μείωσε τις αγορές και εισαγωγές ενέργειας, ενώ αύξησε σημαντικά τις εξαγωγές προς την Ιταλία.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκε αντιστοίχως κατά 46,5% και 32,3%, η παραγωγή των υδροηλεκτρικών αυξήθηκε κατά 59,3%, ενώ στις ανταλλαγές με την Ιταλία μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου, το ισοζύγιο 11μήνου έδειξε καθαρές εξαγωγές 1.628.141 μεγαβατωρών, ενώ το 11μηνο του 2008 ήταν εισαγωγικό με 1.403.619 μεγαβατώρες. Συνολικά πάντως οι εισαγωγές ενέργειας από το σύνολο των διασυνδέσεων (Ιταλία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία) ήταν μειωμένες κατά 18,78%, με τις περισσότερες να πραγματοποιούνται από Βουλγαρία και ΠΓΔΜ (3.157.026 και 3.524.333 μεγαβατώρες αντιστοίχως).

Αποτελέσματα 9μήνου

Τέλος, και σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της ΔΕΗ, αυτή το 9μηνο διαμορφώθηκε σε 869 εκατομμύρια (προ φόρων) και 642 εκατομμύρια (καθαρά). Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τα αποτελέσματα θα ενισχυθούν το τελευταίο τρίμηνο πέραν του κανονικού, καθώς για διάστημα περίπου 20 ημερών, η ΔΕΗ ανακοίνωσε μεγιστοποίηση της χρήσης νερών, καθώς, λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων, στις λίμνες των υδροηλεκτρικών είχαν δημιουργηθεί μεγάλα αποθέματα νερού..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share