«Πράσινο φως» από Ε.Ε. προς ΗΠΑ για πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα όλων μας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

«Πράσινο φως» από Ε.Ε. προς ΗΠΑ για πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα όλων μας.

Yποτέλεια στις ΗΠΑ ,για μια ακόμη φορά, απ'την Ευρωπαική Ένωση...

To Συμβούλιο Υπουργών Eσωτερικών Yποθέσεων έδωσε χθες το "πράσινο φως" στις ΗΠΑ να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα των Eυρωπαίων πολιτών.
Οι 27 αποφάσισαν να παρατείνουν για 9 μήνες ακόμη την ελεύθερη πρόσβαση των αμερικανικών υπηρεσιών στις τραπεζικές συναλλαγές των 500 εκατ. πολιτών της Ε.Ε.
Η περίοδος των 9 μηνών είναι... προσωρινή αλλά αναμένεται να αποφασιστούν και άλλες παρατάσεις. Αρχικά η πρόταση ήταν για 12 μήνες, η Γερμανία ζήτησε 6μηνο και τελικά συμφωνήθηκε το 9μηνο.
Η Ουάσιγκτον περίμενε με ανυπομονησία την απόφαση των 27, φοβούμενη το ενδεχόμενο να προκύψουν αντιρρήσεις κρατών - μελών και να παραπεμφθεί στις κοινοτικές καλένδες, πλήττοντας έτσι το αμερικανικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Πρόκειται για τη συνέχιση της πρόσβασης των αμερικανικών υπηρεσιών στο διατραπεζιτικό οργανισμό Swift, που συγκεντρώνει τη χρηματοπιστωτική ροή περίπου 8.000 τραπεζών στην Ευρώπη. Πρόκειται για ιδιωτική εταιρία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει όλες αυτές τις βάσεις δεδομένων στο Aμστερνταμ της Ολλανδίας.
Οι αμερικανικές αρχές εξέφρασαν αμέσως την ικανοποίησή τους για την απόφαση των 27, οι οποίοι προσέφυγαν σε ένα τέχνασμα για να παρακάμψουν το εμπόδιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και αυτό διότι από σήμερα τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία προβλέπει συναπόφαση του Ευρωκοινοβουλίου με το Συμβούλιο Υπουργών στα θέματα που αφορούν το Συμβούλιο Υπουργών Eσωτερικών Yποθέσεων και Δικαιοσύνης. Οι υπουργοί, λοιπόν, έσπευσαν να πάρουν την απόφαση χθες, με βάση τη Συνθήκη της Νίκαιας, στην οποία δεν προβλέπεται συναπόφαση με το Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share