BNP Paribas: Γιατί η Ελλάδα μοιάζει με την...Αργεντινή. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

BNP Paribas: Γιατί η Ελλάδα μοιάζει με την...Αργεντινή.

Ομοιότητες με τα προβλήματα που οδήγησαν την Αργεντινή στη χρεοκοπία, εντοπίζουν στην Ελλάδα οι αναλυτές της BNP Paribas.
Οι οικονομολόγοι εστιάζουν στο γεγονός ότι η Ελλάδα χάνει διαρκώς ανταγωνιστικότητα, όμως, – ως μέλος της Ευρωζώνης- δεν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμά της για να αντιμετωπίσει την κρίση.
Με δεδομένο ότι οι... βασικοί εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας είναι άλλες χώρες της ΟΝΕ, αυτό σημαίνει πως οι διαφορές στο κόστος εργασίας ανά παραγόμενη μονάδα τελικού προϊόντος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Τα στατικά νομίσματα προστατεύουν τις οικονομίες από κερδοσκοπικές επιθέσεις και δίνουν μία ασφάλεια στους εισαγωγείς και εξαγωγείς. Όμως, όταν η αξία ενός στατικού νομίσματος δεν δικαιολογείται πλέον από την οικονομική πραγματικότητα, «τότε, οι αγορές τείνουν να ξεσπούν», εξηγεί η BNP Paribas.
Η στερλίνα στο πλαίσιο του ERM στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και η Αργεντινή (που είχε δέσει το πέσο με το αμερικανικό δολάριο), αποτελούν άριστα παραδείγματα.
«Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η νομισματική ένωση έχει χτιστεί πάνω σε αδύναμα θεμέλια, δηλαδή τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η απουσία κεντρικής δημοσιονομικής αρχής στην ΟΝΕ θα οδηγήσει στη διεύρυνση των spreads, κάτι που αργά αλλά σταθερά θα υπονομεύσει το ευρώ», καταλήγει η BNP Paribas.










isotimia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share