Αποχώρηση από την κυβέρνηση του προέδρου Χριστόφια, λόγω σοβαρών διαφωνιών στο Κυπριακό, αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ. Υπέρ της αποχώρησης...όπως ήταν και η εισήγηση του προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ψήφισαν 115 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ κατά τάχθηκαν οκτώ και τρία τήρησαν αποχή.
Σήμερα αναμένεται να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο Χριστόφια οι υπουργοί Γεωργίας Ανδρέας Πολυνείκης και Συγκοινωνιών Νίκος Νικολαΐδης.
Νωρίτερα, ο κ. Ομήρου είχε δηλώσει ενώπιον της Κ.Ε.: «Είναι χρέος και ευθύνη μας , είναι πολιτικά υπεύθυνο και ηθικά ορθό να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση». Αφού έκανε μια συνολική αποτίμηση των εξελίξεων στο Κυπριακό, επεσήμανε ότι «οι δεσμεύσεις, πάνω στις οποίες βασίστηκε η υποστήριξη μας στον πρόεδρο Χριστόφια στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2008 , έχουν ακυρωθεί στην πράξη».
«Η διαφωνία μας με την στρατηγική του προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό « είναι πλέον καθολική, δεν μπορούμε να συμπράξουμε σε υποχωρήσεις , που είναι απαράδεκτες», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αντίθεση του Κινήματος στις προτάσεις Χριστόφια για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο και παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων. Επίσης, ανέφερε ότι οι προτάσεις του Κινήματος προς τον πρόεδρο Χριστόφια «όχι μόνο απορρίπτονται , αλλά πολύ συχνά αντιμετωπίζονται με τρόπο αρνητικό ή ακόμα προσβλητικό και χλευαστικό».
Ειδικά για την πρόταση Χριστόφια για εκ περιτροπής Προεδρία, θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι παραβιάζει τη δημοκρατική αρχή, ανέφερε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε: «Υποδείξαμε κατ’ επανάληψιν ότι ένα Σύνταγμα που παραβιάζει αυτή την Αρχή, οδηγεί αργά ή γρήγορα κατά τρόπο νομοτελειακό στη σύγκρουση έννομης τάξης και ιστορίας. Όχι της ιστορίας που διαμορφώνει η βία, η κατοχή και ο πόλεμος, αλλά αυτής που διαμορφώνεται κάτω από συνθήκες ειρήνης και δημοκρατίας».
«Είναι κορυφαίας σημασίας το ζήτημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης της όποιας συνταγματικής λύσης με βάση την αρχή της πλειοψηφίας ως πυρήνα του νοήματος της Δημοκρατίας. Είναι γεγονός ότι αυτή η Αρχή επιδέχεται προσαρμογές κάτω από ειδικές ιστορικές συνθήκες και η μειοψηφία προστατεύεται και με προνομιακές ακόμα ρυθμίσεις. Όταν όμως παραγνωριστεί πλήρως η αρχή της πλειοψηφίας, όταν υπάρχει σύγχυση μεταξύ ισοτιμίας και ισότητας, κάθε Συνταγματικό Κείμενο μοιραία θα είναι θνησιγενές» τόνισε.
Post Top Ad
Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010
Home
Unlabelled
Κυβερνητική κρίση στην Κύπρο.