Μέσα σ'όλα,ανοίγει και πάλι το Σκοπιανό με την άφιξη του κ.Νίμιτς... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Μέσα σ'όλα,ανοίγει και πάλι το Σκοπιανό με την άφιξη του κ.Νίμιτς...

Ο φόβος είναι πως οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν περιορίζονται μόνο στην εξευτελιστική κηδεμονία της χώρας, αλλά πιθανότατα έχουν πλήξει και τη δυνατότητα να ασκηθεί αποτελεσματική ελληνική εξωτερική πολιτική.

Υπό την πίεση που ασκούν την περίοδο αυτή η Ουάσιγκτονκαι η Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων φθάνει στις 26 Φεβρουαρίου στην Αθήνα ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ και το ερώτημα είναι αν τη φορά αυτή θα προκύψει κάτι.
Οι ενδείξεις που υπάρχουν δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη επαφή του κ. Νίμιτς με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, αν και γνωρίζει ήδη πολύ καλά τις ελληνικές θέσεις. Ετσι αυτό που έχει σημασία είναι αν θα...φέρει νέες προτάσεις από τη σκοπιανή ηγεσία, την οποία θα έχει επισκεφθεί προηγουμένως. Διότι, όπως είναι γνωστό, η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει σε μια σημαντική υποχώρηση με την αποδοχή του επιθετικού προσδιορισμού στον όρο «Μακεδονία» και μένει τώρα και η άλλη πλευρά να ανταποκριθεί στην κίνηση αυτή. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε το αδιέξοδο θα συνεχισθεί, θέτοντας σε δοκιμασία το φιλόδοξο σχέδιο της Αθήνας, με την επωνυμία «Ατζέντα 2014», που προβλέπει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια, που διαρκεί η εκκρεμότητα με τα Σκόπια, η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να πείσει τους εταίρους και συμμάχους της για το δίκαιο των θέσεών της. Κατηγορείται μάλιστα ότι με τη στάση της δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της ευαίσθητης περιοχής των Βαλκανίων, γεγονός που οδηγεί στην αναίρεση του πρωταγωνιστικού ρόλου που επιδιώκει να παίξει στην περιοχή αυτή.

Το αποτέλεσμα είναι αντί να ασκούνται πιέσεις στα Σκόπια να άρουν την εθνικιστική τους πολιτική, οι πιέσεις αυτές να ασκούνται στην Αθήνα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουάσιγκτον, υπήρξε ο τελευταίος αποδεκτής των πιέσεων αυτών. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο κίνδυνος νέας ανάφλεξης στα Βαλκάνια δεν έχει εκλείψει και για τον λόγο αυτόν τα Σκόπια θα πρέπει να ενταχθούν το ταχύτερο δυνατόν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Και επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση ότι παρεμποδίζει την ενταξιακή αυτή πορεία. Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια τον ερχόμενο μήνα ζήτησε επίσης και το Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη Τρίτη.

Το γεγονός ότι η έκθεση προόδου του Ευρωκοινοβουλίου για τα Σκόπια (όπου ζητείται από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ της 25ης Μαρτίου να αποδεχτεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) εγκρίθηκε με ψήφους 548 υπέρ, 45 κατά και 35 αποχές, δείχνει ότι οι ελληνικές θέσεις δεν γίνονται αποδεκτές από καμία πολιτική ομάδα του Κοινοβουλίου. Ουσιαστικά η Ελλάδα έχει απομονωθεί στο θέμα αυτό. Και αυτό είναι που θα πρέπει να μας προβληματίσει σε μια περίοδο όπου η αξιοπιστία της χώρας μας βάλλεται πανταχόθεν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά αν μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα υπάρχει προοπτική για την ανάπτυξη ελληνικών πρωτοβουλιών, είτε στα Βαλκάνια είτε στη Μέση Ανατολή είτε οπουδήποτε αλλού.

Δυστυχώς οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν περιορίζονται στην εξευτελιστική κηδεμονία της χώρας, αλλά έχουν πλήξει και τη δυνατότητα να ασκηθεί αποτελεσματική ελληνική εξωτερική πολιτική.
Γ.Καρτάλης.











tovima.gr
Bookmark and Share