"Σαν τη Χαλκιδική..πουθενά." - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

"Σαν τη Χαλκιδική..πουθενά."

Με απρόσεκτους οδηγούς και κακούς δρόμους,
ξεπέρασε σε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα ακόμη και το «φορτωμένο» οδικό δίκτυο της Αττικής.

Η επιστροφή έπειτα από τέσσερα χρόνια της Χαλκιδικής στην πρώτη θέση του πίνακα με τους πιο επικίνδυνους νομούς, με βάση τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων που σημειώθηκαν το 2009, η άνοδος της... Αττικής στη 2η θέση από την 7η που ήταν το 2008 και οι αλλαγές που προέκυψαν στη Λάρισα, με μεγάλο όγκο οχημάτων να κινείται σε στενούς δρόμους μετά την κατολίσθηση στα Τέμπη, αλλάζουν τα δεδομένα στην ασφάλεια στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ελλάδας. Στους πιο επικίνδυνους νομούς της χώρας περιλαμβάνεται πλέον και η Φωκίδα, παρ΄ ότι δεν δέχεται μεγάλο όγκο οχημάτων, η οποία κατατάχτηκε στην 4η θέση από την 27η που ήταν το 2008!
Αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων από την έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, αναλύοντας τα στοιχεία των τροχαίων ατυχημάτων και των θυμάτων ανά νομό για το 2009. Την έρευνα επιμελήθηκαν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντής του εν λόγω εργαστηρίου κ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, ο διδάκτορας κ. Μιχαήλ Νικολαράκης και ο επίκουρος καθηγητής κ. Μιχάλης Δούμπος.
Η Χαλκιδική ήταν στην πρώτη θέση του πίνακα υψηλής επικινδυνότητας και το 2005, ενώ το 2008 κατείχε την 3η θέση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι νεκροί ανήλθαν το 2009 στους 33, σε σχέση με 27 που ήταν το 2008, οι σοβαρά τραυματισμένοι στους 35 και οι ελαφρά στους 235. Οι μελετητές αναφέρουν ότι «επειδή το οδικό δίκτυο ήταν το ίδιο κακό και το 2007 που είχε 20 νεκρούς και 161 ελαφρά τραυματισμένους,κάποιοι άλλοι παράγοντες μεσολάβησαν και επηρέασαν αυτή την αύξηση. Ειδικότερα, ο ανθρώπινος παράγοντας με την κακή οδηγική συμπεριφορά, τις παραβάσεις του ΚΟΚ, την έλλειψη αστυνόμευσης κ.ά.».
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι υπηρετούν στον νομό επισημαίνουν ότι διαχρονικά καταγράφονται αρκετά ατυχήματα. Η εικόνα, κυρίως το καλοκαίρι, γνώριμη στους περισσότερους: χιλιάδες οδηγοί, Ελληνες και ξένοι, κινούνται με υψηλές σχετικά ταχύτητες σε δρόμους με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με αρκετές στροφές, χωρίς στηθαίο, μέσα από χωριά και δίπλα από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα. Στην τρίτη θέση του πίνακα βρίσκεται η Κορινθία, η οποία τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν στην πρώτη... Εδώ είχαμε μείωση των νεκρών σε 49 από 53, των ατυχημάτων με τραυματισμό σε 201 από 227 και των ελαφρά τραυματισθέντων σε 312 από 363. Τα σοβαρά όμως ατυχήματα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα (33) και οι σοβαρά τραυματίες για το 2009 ήταν 47 από 45...
Αναλογικά πάντως ο νομός με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Φωκίδα. Και τούτο διότι το 2009 κατατάχτηκε στην 4η θέσηαπό την 27η το 2008 (το 2005 ήταν στην 7η θέση). Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τροχαία δυστυχήματα ανήλθαν σε 15 έναντι 6 το 2008, οι νεκροί σε 18 από 7 και οι ελαφρά τραυματισμένοι σε 74 από 65.Πηγή Το Βήμα.

Bookmark and Share