Εμπλοκή στην κατάργηση της βίζας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Εμπλοκή στην κατάργηση της βίζας.

Η τρομοκρατία στην Αμερική προκαλεί περαιτέρω καθυστέρηση στην κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους έλληνες πολίτες.

Με πρόσχημα την έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Αμερική το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπλοκάρει την κατάργηση της βίζας για την Ελλάδα. Ο κ. Δ. Δρούτσας άκουσε ο ίδιος χθες από τους... αμερικανούς συνομιλητές του ότι η πολυπόθητη κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα καθυστερήσει και άλλο, καθώς η Αθήνα καλείται να πληρώσει το κόστος των πρόσφατων τρομοκρατικών χτυπημάτων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού! Από το κλείσιμο του φακέλου «βίζα» στα τέλη του 2009, όπως αρχικώς είχε υποσχεθεί, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι υπαναχωρεί και δίνει τώρα μια «ανοιχτή ημερομηνία» που θα καθοριστεί από εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς στις ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξω τερικών βρέθηκε χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου είχε συνάντηση διαρκείας περίπου 15 λεπτών με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και περίπου μιας ώρας με τον ομόλογό του Τζέιμς Στάινμπεργκ. Μετά τις συναντήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο κ. Δρούτσας μετέβη στο Καπιτώλιο, όπου επρόκειτο να συναντηθεί μεταξύ άλλων με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, «η δύσκολη χρονική συγκυρία στις ΗΠΑ μετά την απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας ανήμερα τα Χριστούγεννα έχει περιπλέξει την κατάσταση. Οι Αμερικανοί όμως μας διαβεβαίωσαν ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει όσα ήταν να κάνει». Το πρόβλημα εντοπίζεται, σύμφωνα με άλλες πηγές, στην απόφαση της υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο να υπάρξει αυστηροποίηση των διαδικασιών εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ελληνική περίπτωση περιπλέκεται όμως και από την επανεμφάνιση της εσωτερικής τρομοκρατίας με τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον διαφόρων στόχων.

Για άλλη μία φορά οι Αμερικανοί είπαν χωρίς περιστροφές ότι πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. «Τελειώνετε με το Σκοπιανό» ήταν το σύνθημα που εξέπεμψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο, απ΄ ό,τι φαίνεται, επιθυμεί εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων τόσο σε επίπεδο διμερών επαφών όσο και με την ενεργοποίηση του Μάθιου Νίμιτς. Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισαν οι Αμερικανοί την τρέχουσα περίοδο στο Κυπριακό, ενώ αναφέρθηκαν και στο κρίσιμο ορόσημο του προσεχούς Απριλίου, όταν και διεξάγονται «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα.πηγή το Βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share