Πώς οι Γερμανοί αποφάσισαν να μας "σώσουν"... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Πώς οι Γερμανοί αποφάσισαν να μας "σώσουν"...

Μέχρι πρότινος ήταν οι πιο σκληροί επικριτές της Ελλάδας..

Εχει πλάκα αυτό το συνονθύλευμα συμφερόντων που απαρτίζει την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μέχρι πρότινος οι Γερμανοί ήταν οι πιο σκληροί επικριτές της Ελλάδας. Υπουργοί, τραπεζίτες, αναλυτές δεν έχαναν την ευκαιρία να κατακερευνώνουν τη χώρα μας και ενίοτε να τη λοιδορούν. Μεταξύ αυτών και εκείνοι οι απίστευτοι τύποι που θα είχαν χρεοκοπήσει τις τράπεζές τους αν δεν λάμβαναν βοήθεια από το κράτος.
Όμως, μόλις το ευρώ άρχισε να...
δέχεται μαζικές επιθέσεις από αγγλοσάξωνες κερδοσκόπους (όπως είπε ο πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς της Γαλλίας) και να υποχωρεί φαίνεται ότι ξύπνησαν οι χειρότεροι γερμανικοί εφιάλτες.
Ετσι, οι σκληροί μαλάκωσαν και άρχισαν όχι μόνο να συζητούν αλλά και να επεξεργάζονται σχέδια βοήθειας προς τη χώρα μας ώστε αν χρειαστεί να συνδράμουν στην αντιμετώπιση τυχόν αδυναμίας δανεισμού από τις αγορές. Αρκετοί μάλιστα Ευρωπαίοι θυμήθηκαν έστω και όψιμα τον κανόνα της αλληλεγγύης που θα έπρεπε να διέπει τις σχέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έσπευσαν να κατακερευνώσουν την Κομισιόν και τους πολιτικούς ηγέτες που σφύριζαν αδιάφορα.

Κι ενώ οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κατέληξαν χθες κατά την τηλεδιάσκεψη σε ένα σχέδιο, Βρετανοί και Σουηδοί (που μέχρι τώρα σιωπούσαν) εξέφρασαν τις διαφωνίες τους επιβεβαιώνοντας όσους έχουν εκφράσει την εκτίμησή τους ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα μωσαϊκό συμφερόντων του οποίου το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι το ανατολίτικο παζάρι.Πάντως, η κρίση λειτούργησε ευεργετικά γιατί ανέδειξε την τεράστια έλλειψη ευρωπαϊκών θεσμών για την αντιμετώπιση κρίσεων, ενώ η περιπέτεια της χώρας μας φανέρωσε την αναγκαιότητα εμβάθυνσης της ενοποίησης.
Και η σημερινή σύνοδος κορυφής ηταν μία ευκαιρία να ξεκινήσει ένας διάλογος για θεσμικές μεταρρυθμίσεις ώστε η Συνθήκη να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα.
Θ.Λυρτσογιάννης
Bookmark and Share