Ο ελληνικός πλούτος που βρίσκεται «αγκυροβολημένος» σε τράπεζες του εξωτερικού αγγίζει τα 80 με 100 δισ. ευρώ ή το 30% του ελληνικού ΑΕΠ. Εξ αυτών 5 δισ. ευρώ αποδήμησαν μέσα στο τελευταίο τρίμηνο.
Κεφάλαια 20 δισ. ευρώ υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα έχουν επαναπατριστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Λόγω της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να.. στηθεί γέφυρα επαναπατρισμού και για τα πολύτιμα μέταλλα (π.χ. ράβδοι χρυσού).
Έτσι οι κάτοχοι κεφαλαίων ή πολύτιμων λίθων θα μπορούν να τα εισαγάγουν στην Ελλάδα μέσω τραπεζικών καταστημάτων, χωρίς να ερωτηθούν πώς τα απέκτησαν, καταβάλλοντας φόρο 5% επί της αξίας τους (8% θα είναι η ποινή του φόρου για όσους τα διατηρήσουν στο εξωτερικό).
Η ρύθμιση για τον επαναπατρισμό πολύτιμων μετάλλων προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. Για το λόγο αυτό στην κυβέρνηση ετοιμάζουν επιστολή προς τα αρ- μόδια κοινοτικά όργανα. Στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου δείχνουν ότι ο ελληνικός πλούτος που βρίσκεται «αγκυροβολημένος» σε τράπεζες του εξωτερικού αγγίζει τα 80 με 100 δισ. ευρώ ή το 30% του ελληνικού ΑΕΠ. Εξ αυτών 5 δισ. ευρώ αποδήμησαν μέσα στο τελευταίο τρίμηνο. Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν ότι η ρύθμιση για επαναπατρισμό θα φέρει στην Ελλάδα τουλάχιστον το 20% αυτών των κεφαλαίων, δηλαδή από 16 έως 20 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν θεωρητικά να αντικαταστήσουν την εθνική συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα.
Η φορολόγησή τους με συντελεστή 5% θα φέρει στα ταμεία του προϋπολογισμού πρόσθετες εισπράξεις 1 δισ. ευρώ. Αυτές θα αποτελέσουν το «κρυφό βιβλιάριο» του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό θα ανοίξει σε περίπτωση κινδύνου να μην επιτευχθεί ο στόχος για την εξοικονόμηση 10 δισ. (ή 4% του ΑΕΠ), για τον οποίο έχει δεσμευθεί η Αθήνα στις Βρυξέλλες, εγχείρημα που θα παρακολουθείται από τη νέα τριμερή επιτροπή της Ε.Ε.
Post Top Ad
Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010
Home
Unlabelled
Σχέδιο επαναπατρισμού κεφαλαίων και χρυσού.