Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α.Μιλόσοσκι στο Βερολίνο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α.Μιλόσοσκι στο Βερολίνο.

Μια μέρα μετά την επίσκεψη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι επισκέφτηκε το Βερολίνο.

Μεταδίδει σχετικά η Ντόιτσε Βέλλε:
"Προσφώνηση στον ενικό, φιλοφρονήσεις, προσφορά βοήθειας, όταν τα Σκόπια τον Μάιο αναλάβουν την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, και διαβεβαίωση ότι η Γερμανία στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της FYROM.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τήρησε τυπικά και ουσιαστικά την...ετικέτα: Ο Γκίντο Βεστερβέλε δεν χρησιμοποίησε ούτε μία φορά την καθιερωμένη πλέον στη Γερμανία ονομασία ‘Μακεδονία’, αλλά το ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’. Πρόκειται για ένδειξη ότι η συνάντηση δεν θα πρέπει να πήγε και τόσο καλά τουλάχιστον όχι στο βαθμό που θα επιθυμούσε ο κ. Μιλόσοσκι.

Η ένταξη της ΠΓΔΜ περνάει από τη επίλυση της διένεξης με την Ελλάδα
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση κατέστησε σαφές ότι ο δρόμος των Σκοπίων προς την Ευρώπη περνά από την επίλυση των διαφορών τους με την Αθήνα: «Ασφαλώς, όπως ήταν αναμενόμενο, συζητήσαμε το θέμα της ονομασίας, που αποτελεί σίγουρα και για τις δύο πλευρές ένα δύσκολο ζήτημα. Πρέπει όμως παρ’ όλα αυτά να βρεθεί λύση. Διαφορετικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Γι’ αυτό ελπίζουμε να στεφθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στα πλαίσια των ΗΕ.»
Δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς συζήτησαν οι δύο υπουργοί, όμως δεν θα ήταν παρακινδυνευμένη η εκτίμηση ότι ο κ. Μιλόσοσκι επιδίωξε μάλλον στη συνάντηση -που είχε με τον κ. Βέστερβελε- να προβάλει τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας για να κερδίσει πόντους για τις θέσεις του.
Εάν ο κ. Μιλόσοσκι επιδίωξε την άμεση γερμανική στήριξη της χώρας του για την επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, τότε θα πρέπει ο κ. Βεστερβέλε να τον απογοήτευσε, διότι Γερμανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει η διαδικασία μεσολάβησης των ΗΕ. Η Γερμανία δεν έχει κανέναν λόγο για μια επιπλέον μεσολάβηση. Διαπιστώνουμε εξάλλου ότι η μεσολάβηση είναι σε εξέλιξη, επομένως αξίζει τον κόπο να δώσουμε την ευκαιρία στους διαμεσολαβητές να ολοκληρώσουν το έργο τους.»

Συμφώνησε η ΠΓΔΜ για ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»;

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Μιλόσοσκι απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά και στο περιεχόμενο των συνομιλιών της κυβέρνησης του με τον ειδικό μεσολαβητή των ΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Σε ερώτηση της Deutsche Welle, εάν ευσταθεί η πρωτοσέλιδη είδηση γερμανικής εφημερίδας (Berliner Zeitung) ότι τα Σκόπια συμφώνησαν με τον κ. Νίμιτς στη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ο κ. Μιλόσοσκι απάντησε: «Βεβαίως δηλώσαμε στον κ. Νίμιτς το ενδιαφέρον μας για έναν συμβιβασμό που θα διασφαλίζει την εθνική αξιοπρέπεια των Μακεδόνων. Αναμένουμε ότι και οι γείτονές μας στην Αθήνα θα συνεχίσουν με αυτό το πνεύμα το διάλογο με τη Μακεδονία. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, τόσο σε διπλωματικό, όσο σε ανώτατο πολιτικό επίπεδό.»

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο κ. Μιλόσοσκι ανακοίνωσε ότι τα Σκόπια θα προχωρήσουν σε «δυναμικές πρωτοβουλίες» τους επόμενους μήνες.
Τέλος ο υπΕξ της ΠΓΔΜ δεν παρέλειψε να ζητήσει την αλληλεγγύη της Ελλάδας για τις προσπάθειες της χώρας του, αλλά και των άλλων χώρων των Δυτικών Βαλκανίων, να ενταχθούν στην ΕΕ.


1 σχόλιο:

  1. φιλαράκι λάθος πόρτα χτυπάς.

    και ανένδοτοι στο όνομα και βοήθεια για την ευρωπαϊκή σας ένταξη δεν γίνεται.

    και τον σκύλο και την πίτα δεν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share