"Δημόσια ακρόαση"(!) για τα αίτια της ελληνικής κρίσης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

"Δημόσια ακρόαση"(!) για τα αίτια της ελληνικής κρίσης

προτείνουν οι ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι.

Την ανάγκη να διερευνηθούν οι λόγοι της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ομάδα των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), ενόψει της σημερινή συζήτησης στην Ολομέλεια, με θέμα τα αποτελέσματα της...Συνόδου Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Βερχόφστατ, τονίζει ότι κατά την αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ θα προτείνει να κληθούν σε δημόσια ακρόαση όλοι οι φορείς, που εμπλέκονται στην ελληνική κρίση, δηλαδή εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Eurostat, τις ελληνικές αρχές και τις τράπεζες επενδύσεων.
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πλήρως τις ρίζες της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης και να πάρουμε μαθήματα για τη μελλοντική διαχείριση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», αναφέρει ο Γκι Βερχόφστατ και προσθέτει: «Ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται στο γεγονός ότι το εγχείρημα της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης παραμένει ανολοκλήρωτο, καθώς έχουμε επιτύχει τη νομισματική ένωση, αλλά όχι την πραγματική οικονομική ένωση».
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Φιλελευθέρων θα πρέπει να υποστηριχθεί η πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών της Eurostat και την υποχρέωση των κρατών μελών να συνεργαστούν. «Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι υποχρεωμένα, σύμφωνα με τη Συνθήκη, να ενισχύσουν τον συντονισμό και την επιτήρηση των δημοσιονομικών πολιτικών τους, ωστόσο, το 2005 κράτη μέλη απέρριψαν ένα στενότερο έλεγχο από τη Eurostat», αναφέρει η ανακοίνωση.
Καταλήγοντας, οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξετάσει όλες τις προτάσεις, προκειμένου να ενισχύσει τα «εργαλεία» διαχείρισης της ευρωζώνης, είτε αυτά είναι ευρωομόλογα, είτε ένα είδος ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.
*Η συζήτηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16.00 ώρα Ελλάδος, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του Προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπαι.


Bookmark and Share