ΝΥΤ: "Διεθνές ενδιαφέρον για τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας στα μέτρα" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΝΥΤ: "Διεθνές ενδιαφέρον για τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας στα μέτρα"

Μια ένδειξη, τελείως αποκαλυπτική, για το πώς έχει αλλάξει το ύφος στους σχολιασμούς, ιδίως των αγγλο-σαξονικών πολιτικών & οικονομικών εντύπων, για την εξέλιξη στο θρίλερ της ελληνικής οικονομικής κρίσης και τους χειρισμούς της ΕΕ & της Ευρωζώνης, προσφέρει και το άρθρο αυτό των ΝΥΤ, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι Έλληνες Δημόσιοι Υπάλληλοι σε απεργία ενάντια στα κυβερνητικά περιοριστικά μέτρα», των Νταν Μπιλέφσκι & Νίκι Κατσαντόνις.
Στο άρθρο, γίνεται απολύτως σαφές, πως..το ενδιαφέρον των ενημερωτικών μέσων, από το επίπεδο της προσβλητικής για τη χώρα μας νουθεσίας για ελλείμματα & χρέη, μετατοπίζεται πια, στο πώς θα αντιδράσει σε μέτρα-σοκ δημοσιονομικών περιορισμών, μια κοινωνία, όχι πια της Λ. Αμερικής ή μιας παρα-Καυκάσιας ή παρα-Ευξείνιας «Δημοκρατίας», αλλά η κοινωνία, μιας από τις 16 χώρες της «ζώνης ευρώ» και μάλιστα του αρχικού της πυρήνα:

NEW YORK TIMES

"Oι Έλληνες Δημόσιοι Υπάλληλοι* σε απεργία ενάντια στα κυβερνητικά περιοριστικά μέτρα»
Οι Έλληνες Δημόσιοι Υπάλληλοι που απεργούσαν, οδήγησαν την περασμένη Τετάρτη, τις δημόσιες υπηρεσίες σε όλη την χώρα, σε ουσιαστική στάση των εργασιών τους. Κι' αυτό, με μια ευρύτατης συμμετοχής, ειρηνική, μονοήμερη διαμαρτυρία τους, ενάντια στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που τους επεβλήθησαν, με το επιχείρημα, από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, πως είναι απαραίτητα, αν η χώρα θέλει να αρχίσει να απομακρύνεται από μια όλο και πιο εντεινόμενη οικονομική κρίση.

Η Ελλάδα, υπήρξε, -και βρίσκεται διαρκώς-, κάτω από εντατική πίεση από τα υπόλοιπα μέλη της «ζώνης ευρώ», να περικόψει οπωσδήποτε το ευρύτατο έλλειμμα του Προϋπολογισμού της, ενώ βρίσκεται και στον διαρκή κίνδυνο, να μην καταφέρει να επανα-χρηματοδοτήσει ένα -τουλάχιστο μέρος του ποσού των 28 δις ευρώ, που καθίστανται απαιτητά την περίοδο Απρίλη - Μάη!
Άλλωστε, ήταν οι φόβοι για μια οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, αλλά και των άλλων αδύναμων & αγωνιζόμενων ευρωπαϊκών χωρών, που ερέθισαν τα «ευαίσθητα» ανακλαστικά των διεθνών Αγορών σ' όλο τον Κοσμο, μόλις τις προηγούμενες εβδομάδες.
Όμως οι κυβερνητικές προτάσεις για βαθιές περικοπές με στόχο να ελεγχθεί το Δημόσιο Έλλειμμα, ήδη, συναντούν ισχυρές αντιδράσεις!
«Δεν θα πληρώσουμε ΕΜΕΙΣ τη ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΡΙΣΗ»!, ακούγεται μια φωνή, ενισχυμένη από πολλά μεγάφωνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Και επιμένει:
«Ούτε ΕΝΑ ΕΥΡΩ, θυσία για τους ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ»!

Στην Ελλάδα, -επιμένουν κάποιοι σχολιαστές-, τα οικονομικά προβλήματα, αποκάλυψαν μια γενική άγνοια για τις σκληρές πραγματικότητες στην Παγκόσμια Οικονομία. Την ίδια μάλιστα στιγμή, που αποκαλύπτεται ταυτόχρονα και μια ισχυρότατη αίσθηση δικαιωμάτων. Σε μια χώρα, που ο ένας στους τρεις, με τον ένα ή το άλλο τρόπο, απασχολείται στον Δημόσιο Τομέα. Που όμως είναι και ο μόνος, που εγγυάται δια βίου απασχόληση.
Σχετική με τις παραπάνω παρατηρήσεις, είναι και αυτή που διαπίστωνε, πως η σχετικά σεμνή διαμαρτυρία της Τετάρτης, -μία σε μια λεωφόρο και μια άλλη στην παραπάνω-, είχε ήδη αρχίσει να χρωματίζεται ελαφρά, και από τα ίχνη μιας αίσθησης παραίτησης!

Πράγματι, μερικοί, και από αυτούς ακόμα τους διαμαρτυρόμενους πολίτες, δεν δίσταζαν να παρατηρήσουν πως είχαν πειστεί πως χρειαζόταν πραγματικά να κάνουν και θυσίες, ή ακόμα και να διατρέξουν τον κίνδυνο της αποτυχίας, σύμφωνα μ' αυτό που την προηγούμενη εβδομάδα ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, είχε ονομάσει «αγώνα στην άκρη του γκρεμού»! Την ίδια στιγμή, κάποιοι άλλοι από τους συγκεντρωμένους, εξέφραζαν την ελπίδα, πως η ΕΕ, θα σπεύσει να βοηθήσει την Δημοκρατία τους, που βρίσκεται σε κίνδυνο.

«..Νοιώθουμε κατεξευτελισμένοι, και έχουμε πλέον όλοι καταλάβει καλά, πως τα πράγματα, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να παραμείνουν όπως ήταν πρώτα...», δηλώνει η Βασιλική Ρεβίθη, βιοχημικός 56 χρόνων, στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Σημειώνοντας πως μια μηνιαία περικοπή της τάξης των 950 $ ή περίπου 700 ευρώ στην αμοιβή της, θα σήμαινε γι' αυτήν, αδυναμία για καινούργιο αυτοκίνητο, ή, ακόμα και «φτηνότερο μέϊκ απ», λέει, γελώντας γι' αυτό το τελευταίο.
«..Αλλά, διάολε, δώσαμε στον κόσμο τη Δημοκρατία, και (Στμ: πιστεύω πως δικαιούμαστε να) περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σταθεί στο πλάϊ μας..», συμπληρώνει.

Η κρίση στην Ελλάδα πάντως, είναι, έτσι ή αλλιώς, ένα τεστ αξιοπιστίας για την «ζώνη ευρώ». Την ομάδα δηλαδή αυτή των 16 χωρών, όπου η νομισματική πολιτική του «ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους», έφερε στο φως τα προβλήματα, τις σκληρές προκλήσεις που προκύπτουν από ένα σύνολο ασύμμετρων χωρών, στη διάρκεια ενός καθοδικού οικονομικού κύκλου.
Την τελευταία μάλιστα εβδομάδα, οι αγωνίες διαχύθηκαν και προς την πλευρά της Ισπανίας & της Πορτογαλίας, όπου οι επενδυτές, ανησυχούν όλο και πιο πολύ, πως προϋπολογισμοί, που «φούσκωναν» τόσο πολύ και για τόσο πολύ, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να «αδυνατίσουν».

Η κυβέρνηση πάντως, ήδη έχει εξαγγείλει περικοπές δημόσιων δαπανών της τάξης των 2.75 δις $.Προτίθεται επίσης να εξοικονομήσει άλλα 6.75δις$,
από φόρους, και σύλληψη φορο-διαφυγής & -αποφυγής.
Ποσά που πολλοί αναλυτές, συσχετίζουν με τα περίπου 44.2 δις $, που στερήθηκε κυριολεκτικά για την τελευταία χρονιά, ο Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός των ΗΠΑ!
Επίσης, πάγωσε αμοιβές, (Στμ: η ελληνική κυβέρνηση), και θα αυξήσει τα όρια ηλικίας για την συνταξιοδότηση ανδρών & γυναικών, κατά 2 χρόνια, σταδιακά μέχρι το 2015.
Ενώ ακόμα, (δεσμεύτηκε πως) θα εισάγει και υψηλότερη φορολόγηση στα καύσιμα"(Μτφρ.Αθήνα 9.84)...

Bookmark and Share