Αντέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Αντέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα με συνολικά επενδυμένο κεφάλαιο 18 δισ. ευρώ παραμένει
  • 1η επενδυτική δύναμη σε Σερβία, Σκόπια και Αλβανία,
  • 3η στη Βουλγαρία,
  • 5η σε Ρουμανία και Τουρκία.
Η χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία έβαλε τέλος στους φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης των παραπάνω χωρών «εξανάγκασε», αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, το ΑΕΠ των χωρών αυτών να μικρύνει θεαματικά Η κτηματαγορά υποχωρεί, η ανεργία καλπάζει, τα νομίσματα απαξιώνονται και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών περιορίζεται.Οι ελληνικές εταιρείες καλούνται να...προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Εκεί που είχαν μάθει να λειτουργούν σε μία αγορά που συνεχώς «αβγάτιζε», τώρα πρέπει να προφυλάξουν τα νώτα τους και να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους μέχρι να έρθουν οι καλύτερες ημέρες.

Οι τράπεζες έχουν σταματήσει την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων τους και έχουν περιορίσει τις χορηγήσεις δανείων, καθώς φοβούνται ότι θα πολλαπλασιαστούν οι πελάτες τους που δεν θα καταφέρουν να ξεπληρώσουν τα δάνεια που λαμβάνουν.

Οι όμιλοι του εμπορίου και της βιομηχανίας επιλέγουν το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων ή τη δραστική περικοπή του προσωπικού και των ωρών απασχόλησης μέχρι να περάσουν τα δύσκολα. Περιοριστικές κινήσεις έκανε στη Βουλγαρία η Βιοχάλκο, ενώ και άλλοι όμιλοι πάγωσαν τις επενδύσεις.


Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες έριξαν πολλά κεφάλαια στην αγορά ακινήτων, πάγωσαν την όποια τους δραστηριότητα. Παράλληλα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανάληψη των λίγων έργων που δημοπρατούνται, καθώς πέραν όλων των άλλων έρχονται αντιμέτωπες και με τη διαφθορά που, όπως υποστηρίζουν επιχειρηματίες, ανθεί.

Υπάρχουν όμως και οι τολμηροί, που εξακολουθούν να επενδύουν. Στην Αλβανία ο όμιλος Τιτάν έχει επενδύσει 150 εκατ. ευρώ. Σε επενδύσεις ετοιμάζεται να προχωρήσει το θεραπευτήριο Υγεία (40 εκατ. ευρώ) στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), ενώ η Ακτωρ μετέχει στο δρόμο Κομάρνικ-Μπρασόβ, προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ.


ΣΚΟΠΙΑ

Οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι 280. Το σύνολο του κεφαλαίου που έχει επενδυθεί υπολογίζεται στα 985 εκατ. ευρώ. Από αυτά στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες αναλογούν 800 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα, σε πείσμα της κεντρικής τράπεζας των Σκοπίων που τη θέλει τρίτη, πίσω από τις Ολλανδία και Ουγγαρία, είναι πρώτη σε επενδύσεις, σ’ αυτή τη χώρα, την τελευταία δεκαετία. Οι γείτονες κάνοντας την κατάταξη αναφέρονται μόνον στο κατά την ίδρυση της εταιρείας κατατεθειμένο κεφάλαιο, παραβλέποντας το σύνολο της επένδυσης που αφορά σε επανεπενδύσεις, μεταβιβάσεις κεφαλαίων μέσω άλλων χωρών, ιδιωτικοποιήσεις και εξαγορές.


Οι κύριοι τομείς στους οποίους επικεντρώνεται το ελληνικό επιχειρείν είναι:

· Οι τράπεζες, οι οποίες καλύπτουν το 28% της ελληνικής επένδυσης.

· Η ενέργεια, με 25% και ισχυρή παρουσία εδώ των Ελληνικών Πετρελαίων.

· Οι τηλεπικοινωνίες, με 17% - ένα ποσοστό που έχει μεταβληθεί μετά την πώληση της Cosmofon στη Slovenia Telekom.

· Η βιομηχανία, με 15% και με ισχυρή παρουσία της βιομηχανίας Τιτάν.

· Οι κλάδος τροφίμων και ποτών με 10% και μεγαλύτερο εκπρόσωπο την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.


Το αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την κρίση στις σχέσεις Ελλάδας - Σκοπίων και την παγκόσμια κρίση, το 2008 υπήρξε αύξηση των επενδύσεων κατά 42 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερο επενδυτή την Cosmofon (30,7 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία βέβαια, έχει πωληθεί στη Slovenia. Ακολουθούν: Βερόπουλος (8 εκατ. ευρώ), Τιτάν (2,6 εκατ.), Εγνατία (0,8 εκατ) και Klimakon (0,3 εκατ.).

Το ελληνικό επενδυμένο κεφάλαιο σε απόλυτους αριθμούς είναι χαμηλό σε σχέση με τις άλλες βαλκανικές χώρες και ιδιαίτερα τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά τηρουμένων των πληθυσμιακών αναλογιών θεωρείται σημαντικό. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, άλλωστε, δίνουν δουλειά σε 20.000 εργαζόμενους, σε μία χώρα που πλήττεται από τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας.



ΣΕΡΒΙΑ


Η Ελλάδα είναι 1η στον πίνακα των ξένων επενδυτών με 200 αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στη Σερβία και 250 μικτές, διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. Το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ και οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται υπολογίζονται στις 25.000.

Οι σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία είναι: ΟΤΕ, ΕΛΛ.ΠΕΕΚΟ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Τιτάν, Coca-Cola, Βερόπουλος, Intracom, Alymil-Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Αγροτική Τράπεζα, Ηλεκτρονική Αθηνών, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Ρόκας, Νεοχημική Λαυρεντιάδης, Alapis, Marfin, Καζίνο Λουτρακίου, όμιλος Δασκαλαντωνάκη, όμιλος Λασκαρίδη.Πρόσφατα εξαγοράστηκε το ξενοδοχείο «Excelsior» έναντι 7,4 εκατ. ευρώ από τη Λάμψας.



ΑΛΒΑΝΙΑ

Λειτουργούν πάνω από 300 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων και φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση σε επενδυμένο κεφάλαιο, αλλά η Ιταλία είναι κοντά και όλα τα δεδομένα οδηγούν σε μία ανατροπή συσχετισμών. Οι ελληνικές επενδύσεις αποτελούν το 28% του συνόλου των απευθείας ξένων επενδύσεων και ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική δραστηριότητα δίνει δουλειά σε πάνω από 5.500 εργαζόμενους κατά μέσον όρο. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία, στο εξωτερικό εμπόριο. Οι εισαγωγές της Αλβανίας από την Ελλάδα ήταν το 2008 συνολικά 522 εκατ. και οι εξαγωγές από την Αλβανία στην Ελλάδα 80,5 εκατ. ευρώ. Υπάρχει, συνεπώς, ένα θετικό ισοζύγιο για την Ελλάδα 442 εκατ. ευρώ.



ΡΟΥΜΑΝΙΑ


Το εθνικό γραφείο εγγραφής εμπορικών εταιρειών κατατάσσει την Ελλάδα με 4.484 εταιρείες και επενδυμένο κεφάλαιο 655 εκατ. ευρώ, από το 1991 έως το 2008, στη δέκατη θέση των ξένων απευθείας επενδυτών στη χώρα.

Η κεντρική τράπεζα Ρουμανίας ωστόσο έχει διαφορετική άποψη, ακολουθώντας μια διαφορετική επιστημονική μεθοδολογία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, το ύψος των ελληνικών επενδύσεων αντιστοιχεί σε 3.192 εκατ. ευρώ και η χώρα μας κατατάσσεται στην 5η θέση. Προηγούνται η Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, ενώ ακολουθούν οι Ιταλία, Ελβετία, Κύπρος, Τουρκία και Ουγγαρία.

Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας κατατάσσουν τη Ρουμανία, η οποία μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ κατέχει την 7η θέση σε πληθυσμό, ως τον μεγαλύτερο αποδέκτη ελληνικών επενδύσεων που κατανέμονται σε υπηρεσίες (μαζί και οι τηλεπικοινωνίες) κατά 31,4%, βιομηχανία 27,7%, χονδρεμπόριο 23,3%, λιανεμπόριο 3,5%, κατασκευές 7,5% και γεωργία 4,5%.Πηγή Κέρδος.

Bookmark and Share