Αποζημιώσεις για τη...σκόνη μετά την 11η Σεπτεμβρίου. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Αποζημιώσεις για τη...σκόνη μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Οι αρμόδιες αρχές της Νέας Υόρκης συμφώνησαν να αποζημιώσουν με 657,5 εκατ. δολάρια χιλιάδες διασώστες και καθαριστές που εργάστηκαν στη λεγόμενη περιοχή Ground Zero μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μετά από μάχες στα δικαστήρια, οι αντίδικοι κατέληξαν σε συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας θα αποζημιωθούν περισσότεροι από 10.000 ενάγοντες που... υποστηρίζουν ότι αρρώστησαν από την σκόνη που προκάλεσε η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.
Τουλάχιστον το 95% των εναγόντων πρέπει να εγκρίνει μέσα σε 90 ημέρες τη συμφωνία για να τεθεί σε ισχύ. Τα χρήματα θα διατεθούν από ομοσπονδιακό ασφαλιστικό ταμείο, που συστάθηκε για να διαχειριστεί τις περιπτώσεις όσων αρρώστησαν ή τραυματίστηκαν κατά τις εργασίες τους.
Μετά την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, οι διασώστες εργάστηκαν επί εβδομάδες στα συντρίμμια, εισπνέοντας σκόνη. Ωστόσο λίγοι από αυτούς ήταν ασφαλισμένοι για τέτοιου είδους εργασίες. Οι ενάγοντες κατηγορούν τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης και άλλους αρμόδιους φορείς, όπως, για παράδειγμα τις εταιρείες καθαρισμού, ότι απέτυχαν να προστατεύσουν καταλλήλως τους εργαζομένους, αλλά και να παράσχουν τις πρέπουσες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες σε όσους αρρώστησαν.
"Ο διακανονισμός αυτός πρόκειται να επιτρέψει την αποζημίωση [των εναγόντων] για τις ζημίες που υπέστησαν ύστερα από την εργασία τους στο Ground Zero", αναφέρει η ανακοίνωση του δημάρχου της Νέας Υόρκης, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία "δίκαιη και λογική λύση σε μία περίπλοκη υπόθεση". Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το ύψος της αποζημίωσης για τον κάθε εναγόμενο θα είναι ανάλογο με τη βλάβη που υπέστη.
Ο ιατροδικαστής του δήμου της Νέας Υόρκης παραδέχθηκε ότι τουλάχιστον δύο αστυνομικοί, οι οποίοι εργάστηκαν στη φρούρηση των ερειπίων επί μήνες μετά την επίθεση, πέθαναν από νόσους του αναπνευστικού.
Πολλοί διασώστες έχουν αναφέρει ασθένειες από αναπνευστικά προβλήματα, λευχαιμία, άλλους τύπους καρκίνου και ασθένειες του πεπτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share