- 14% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού,
- 14% ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις ενώ
- 69% δεν αναμένει μεταβολές στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων
(Έρευνα της Manpower)
Εικόνα στασιμότητας αναμένεται να παρουσιάσει η ελληνική αγορά εργασίας κατά το β΄τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας για τις προοπτικές απασχόλησης που ανακοίνωσε η Manpower.
Ο δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης διαμορφώνεται στο 0%, μειωμένος κατά... μία ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και σταθερός σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία θα υπάρξουν, αν και περιορισμένες, στους έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας που ερευνήθηκαν ενώ οι υψηλότερες προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα του Δημοσίου και των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας της Μanpower για τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα προέκυψαν από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 Ελλήνων εργοδοτών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Manpower, το 14% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού, το 14% ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις ενώ το υπόλοιπο 69% ότι δεν αναμένει μεταβολές στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων. Ο δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο.
Αποτελέσματα ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας
Οι εργοδότες σε έξι από τους εννέα τομείς που εξετάστηκαν αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Οι πιο θετικές προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα του Δημοσίου και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν το 10%. Ακολουθούν οι εργοδότες στον τομέα του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης με 6% και στη Γεωργία με 5%. Από τους τρεις τομείς οι οποίοι αναφέρουν μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν, οι χαμηλότερες συνολικές προοπτικές απασχόλησης (-12%), αναφέρονται από τους εργοδότες στον τομέα των Κατασκευών. Ακολουθούν οι εργοδότες του τομέα της Μεταποίησης με -10% και του τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών με -9%.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται βελτιωμένες σε τέσσερις από τους εννέα τομείς της οικονομίας, με τον τομέα του Δημοσίου και των Κοινωνικών Υπηρεσιών να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται μειωμένες σε τέσσερις τομείς, με τη μεγαλύτερη μείωση 15 ποσοστιαίων μονάδων, να καταγράφεται στον τομέα του Τουρισμού (4%).
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται ενισχυμένες σε τέσσερις τομείς της οικονομίας, με τη μεγαλύτερη αύξηση, 6 ποσοστιαίων μονάδων, να καταγράφεται στους τομείς των Κατασκευών (-12%) και του Δημοσίου Τομέα και των Κοινωνικών Υπηρεσιών (+10%). Μειωμένες προοπτικές απασχόλησης παρατηρούνται σε 5 τομείς, με τη μεγαλύτερη πτώση, 8 ποσοστιαίων μονάδων, να καταγράφεται στον τομέα της Γεωργίας. Ακολουθεί ο τομέας των Μεταφορών & Επικοινωνιών, με μείωση 6 ποσοστιαίων μονάδων.
Συγκρίσεις ανά γεωγραφική περιοχή
Ενώ οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένουν μικρή αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων ατόμων, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να διαμορφώνονται στο +4%, οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρουν απογοητευτικά μηνύματα με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -2%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το κλίμα των προσλήψεων στην Περιφέρεια Αττικής είναι δυσχερέστερο, καθώς οι εργοδότες προβλέπουν μείωση των συνολικών προοπτικών απασχόλησης κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες ενώ στη Βόρεια Ελλάδα οι εργοδότες προβλέπουν αύξηση 3 ποσοστιαίων μονάδων. Συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζουν μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες ενώ στη Βόρεια Ελλάδα αυξάνονται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.