Αύξηση απολύσεων το 2010 προβλέπουν οι Ελληνες βιοτέχνες. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Αύξηση απολύσεων το 2010 προβλέπουν οι Ελληνες βιοτέχνες.

Σημαντικές απώλειες μετρούν οι ελληνικές βιοτεχνίες τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και θέσεων εργασίας το 2009, όπως πιστοποιεί πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Ο τζίρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των βιοτεχνικών επιχειρήσεων της Αθήνας εμφανίζεται μειωμένος κατά περίπου 1/3 σε...μέσους όρους το 2009 σε σχέση με το 2008, ενώ η απασχόληση μειώθηκε κατά 25.000 άτομα. Περαιτέρω, αυξημένο κατά 10% είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που διατυπώνουν την εκτίμηση ότι θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε απολύσεις, σε σχέση με προηγούμενη έρευνα που είχε γίνει το καλοκαίρι. Το 40% των μελών του ΒΕΑ εκτιμά «πολύ και αρκετά πιθανό» το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, σε βαθμό που να κινδυνεύει με λουκέτο, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στις μικρότερες επιχειρήσεις και στους κλάδους ένδυσης/υπόδησης, οικοδομικών δραστηριοτήτων και συνεργείων αυτοκινήτων. Ηδη, η δύσκολη συγκυρία φαίνεται ότι ωθεί το 44% των ερωτηθέντων να αναζητήσει τραπεζική χρηματοδότηση, ακόμη και με δυσμενέστερους όρους σε σχέση με το παρελθόν.

Ενδεικτικότερο στοιχείο του δυσμενούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος αποτελεί η έκταση του προβλήματος των καθυστερημένων πληρωμών, το οποίο αναφέρεται από τους 7 στους 10 ερωτηθέντες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς εισπράττουν τις οφειλές των πελατών τους σε διάστημα τουλάχιστον 3-4 μηνών. Ας σημειωθεί ότι ο χρόνος είσπραξης των οφειλών αυξήθηκε το 2009 από έναν έως και πάνω από 4 μήνες (έναντι του 2008) για το 52,5% των ερωτηθέντων, με τους κλάδους των οικοδομικών, των ηλεκτρικών ειδών και των εκδόσεων/εκτυπώσεων να επηρεάζονται περισσότερο. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, το 26% των επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΑ δήλωσε ότι μείωσε το προσωπικό του κατά τουλάχιστον ένα άτομο σε σχέση με πέρυσι, ενώ η απασχόληση στο σύνολο των επιχειρήσεων-μελών του επιμελητηρίου εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 25.000 άτομα. Η εξέλιξη αυτή αφορά περισσότερο τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και τους κλάδους των οικοδομικών δραστηριοτήτων, της ένδυσης/υπόδησης, των ηλεκτρικών συσκευών αλλά και τα κομμωτήρια. Περαιτέρω, το 43% των ερωτηθέντων -κυριότερα από κλάδους τροφίμων/ποτών, οικοδομικών δραστηριοτήτων και μετάλλου- δηλώνει διατεθειμένο να προχωρήσει σε νέες περικοπές θέσεων εργασίας το προσεχές διάστημα.

Τέσσερα στα δέκα μέλη του επιμελητηρίου ελπίζουν σε ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, όμως, η πλειοψηφία αναμένει την οικονομική βελτίωση αργότερα. Ως προς την τραπεζική χρηματοδότηση, το 35% των μελών του ΒΕΑ πιστεύει ότι θα τη χρειαστεί μέσα στο επόμενο 6μηνο -πιο πολύ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις- και από αυτές, το 44% είναι διατεθειμένο να την αναζητήσει ακόμη και με δυσμενέστερους όρους σε σχέση με το παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share