Η Γερμανία διπλασίασε τα τελευταία πέντε χρόνια τις εξαγωγές όπλων. Σήμερα καταλαμβάνει, με 11% μερίδιο στις παγκόσμιες αγορές, την τρίτη θέση των εξαγωγικών χωρών στον κόσμο - πίσω από τις Ηνωμένες (30%) και τη Ρωσία (23%).
Και σε αυτό συνέβαλε πριν από όλα η πώληση υποβρυχίων και αρμάτων μάχης, μεγάλο μέρος εκ των οποίων αγοράστηκε από την Ελλάδα.
Αυτό...αναφέρεται στη φετινή έκθεση του ινστιτούτου έρευνας για την ειρήνη Sipri (Stockholm International Peace Research Institute) στη Στοκχόλμη. Στο διάστημα 2000-2004, το γερμανικό μερίδιο στην πώληση όπλων δεν υπερέβαινε το 6%.
Σύμφωνα με το Sipri, το 44% των γερμανικών εξαγωγών συνίσταται από πολεμικά σκάφη και το 27% από άρματα μάχης. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, με 14%, είναι η Τουρκία ακολουθούμενη από την Ελλάδα (13%).
Το «μπουμ» αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες στην αντιπολίτευση. Οι νέοι αριθμοί δείχνουν «ότι χρειαζόμαστε πολύ πιο ισχυρό έλεγχο των εξοπλισμών και αυστηρότερα κριτήρια για την εξαγωγή όπλων» δήλωσε η πρόεδρος των Πράσινων Κλαούντια Ροτ. Και ο έλεγχος αυτός, πρόσθεσε, πρέπει να ασκείται σε πρώτη γραμμή από το κοινοβούλιο.
Ακόμα πιο δραστικά λόγια βρήκε ο βουλευτής του κόμματος Αριστερά Γιαν βαν Άκεν. «Πρόκειται για ανατριχιαστικό φαινόμενο» είπε. «Δεν επιτρέπεται να διατηρούμαι θέσεις εργασίας που στηρίζονται στο θάνατο άλλων ανθρώπων. Τέτοιες εξαγωγές πρέπει να απαγορευθούν».
Λιγότερο επικριτικός, αντίθετα, ήταν ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών σε στρατιωτικά θέματα Ράινερ Άρνολντ. «Δεν βρίσκω τίποτα το μεμπτό, αν οι γερμανικές εταιρίες προμηθεύουν όπλα στους νατοϊκούς εταίρους» είπε. Ο έλεγχος πρέπει να στραφεί προς τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, ιδίως τις αραβικές. Πάντως, πρόσθεσε, «με τα όπλα που στέλνουμε εκεί, θέλουμε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Ο τζίρος στην παγκόσμια αγορά όπλων, σύμφωνα με το Sipri, αυξήθηκε κατά 22% τα τελευταία πέντε χρόνια. Το «χιτ» είναι τα μαχητικά αεροσκάφη υψηλής τεχνολογίας, που είναι και τα ακριβότερα. «Κράτη, που έχουν οικονομικά αποθέματα, έχουν κάνει μεγάλες παραγγελίες. Η αντίδραση των αντιπάλων τους στην περιοχή ήταν να κάνουν επίσης παρόμοιες αγορές» αναφέρεται στην έκθεση. Η σπείρα των εξοπλισμών αυξάνει λοιπόν - και τίποτα δεν φαίνεται να της βάζει φρένο, ούτε καν η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Post Top Ad
Τρίτη 16 Μαρτίου 2010
Home
Unlabelled
Στα όπλα στηρίζονται οι εξαγωγές της Γερμανίας.