Η οικονομία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια αλλά και το Κυπριακό ήταν τα θέματα τα οποία περιλάμβανε η ατζέντα της συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού και της...υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ.
Με μία πρόταση για εξέταση του θέματος της διεθνούς κερδοσκοπίας από το G 20 στις βαλίτσες του, ο Γ.Παπανδρέου, έθεσε το θέμα στην Χ.Κλίντον, η οποία δήλωσε πως αναγνωρίζει το πρόβλημα, καθώς και οι ΗΠΑ επιθυμούν μία αγορά σταθερή στο παγκόσμιο στερέωμα και την αποφυγή των συνεπειών μίας νέας κρίσης από τα φαινόμενα ντόμινο που η διεθνής κερδοσκοπία μπορεί να προκαλέσει.
"Προν από χρόνια δεν είχαμε ακούσει για τα swaps" είπε η Χ.Κλίντον, "θέλουμε να αποφύγουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις" τόνισε.
"Ανάμεσα στα πιο πιεστικά αμοιβαία προβλήματα σήμερα, είναι η διεθνής οικονομική κρίση, η οποία αφήνει ανέργους, κλείνει επιχειρήσεις και αποστραγγίζει κρατικούς πόρους και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα" είπε η Χ.Κλίντον.
Η Αμερικανίδα υπουργός, τόνισε ότι η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός δεν ζήτησαν τίποτε από τις ΗΠΑ, αποδεχόμενη προφανώς την χρησιμότητα μίας τέτοιας θέσης, η οποία αποσύρει από τις πλάτες της Ελλάδας το βάρος της εκτίμησης διεθνών οικονομικών αναλυτών και οίκων ότι αργά ή γρήγορα, η χώρα θα ζητούσε έκτακτη οικονομική βοήθεια.
Κατά τα λοιπά, στο θέμα της οικονομίας, ξεχώρισαν οι φιλοφρονήσεις της Χ.Κλίντον για την ταχύτατη -όπως είπε- αντίδραση του Ελληνα πρωθυπουργού στην κρίση, με την λήψη έκτακτων μέτρων.
"Ξέρουμε πως κάνει ότι μπορεί" είπε η Χίλαρυ Κλίντον.
Από την πλευρά του ο Γ.Παπανδρέου επανέλαβε για μία ακόμη φορά, την πρότασή του για κοινή προσπάθεια ΗΠΑ και ΕΕ να λύσουν το πρόβλημα της διεθνούς κερδοσκοπίας, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα.
"Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα μας έκανε να γνωρίζουμε καλά ότι μπορούμε να υποστούμε πιέσεις στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης" είπε ο πρωθυπουργός. "Η πρόκληση είναι να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την λειτουργία των αγορών, να τις κάνουμε να λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών. Ανυπομονούμε να βρεθούμε στο G 20 για να συζητήσουμε το πρόβλημα" πρόσθεσε.
Βαλκάνια, Τουρκία, Κύπρος
Οπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο από τις κατα καιρούς εκπεφρασμένες θέσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τα Βαλκάνια και η ένταξη των χωρών που τα αποτελούν στο ΝΑΤΟ, βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης του πρωθυπουργού με την Χ.Κλίντον.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά για ένταξη των Βαλκανίων στην Ε.Ε., αντίθετα με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών που αναφέρθηκε μόνον στην ένταξη των χωρών των Βαλκανίων (μεταξύ των οποίων και τα Σκόπια - θέμα αγκάθι στις αμερικανοελληνικές σχέσεις μετά το βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ)
"Θα συμφωνούσα" είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην προσφώνηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών "ότι εργαζόμαστε από κοινού στα θέματα των Βαλκανίων. Η Ελλάδα εργάζεται για να προωθήσει την ιδέα πως τα Βαλκάνια ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια".
"Ξέρουμε πως η Ελλαδα θα βοηθήσει στην ένταξη των Βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ" είχε αναφέρει νωρίτερα η Χ.Κλίντον. "Η Ελλάδα είναι πολύτιμος σύμμαχος και εταίρος" είπε.
Λίγα λεπτά αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση αμερικανού δημοσιογράφου σχετικά με το ποιός θεωρεί το Στέητ Ντηπάρτμεντ, ότι είναι ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια η Χ.Κλίντον επανέλαβε:
" Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος με στρατηγικό ρόλο. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ως το 2014 θα καταβάλει προσπάθειες για την είσοδο των χωρών των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα εργάζεται ως γειτονική με τις άλλες χώρες, με τις περιφερειεακές κυβερνήσεις της περιοχής προς αυτή την κατεύθυνση και θεωρούμε την προσπάθεια σημαντική" απάντησε η Χ.Κλίντον.
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει τις τουρκικές προσπάθειες για ένταξη στην Ε.Ε. , τόνισε ωστόσο πως υπάρχουν ακόμη προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν, ανέφερε δε, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο και την ανάγκη να αποσυρθούν.
"Εχουμε και το θέμα της Κύπρου το οποίο διχάζει διότι υπάρχουν στρατεύματα κατοχής εκεί. Πρέπει να απελευθερώσουμε το τμήμα αυτό της Κύπρου και να βοηθήσουμε τις δύο κοινότητες να προχωρήσουν μπροστά" δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Επίσης προανήγγειλε συνάντηση στο άμεσο μέλλον με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ.Τ. Ερντογάν προκειμένου να ανανεωθεί η σχέση εμπιστοσύνης που έχει την αφετηρία της στο παρελθόν.
Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ίδρυμα Brookings
Για μια πιθανή δεύτερη οικονομική κρίση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αν οι G20 δεν διαδραματίσουν πρωταρχικό ρόλο στη μάχη κατά των των κερδοσκόπων.
«Χρειαζόμαστε ξεκάθαρους κανόνες όσον αφορά τις ανοικτές, ακάλυπτες πωλήσεις και τα credit default swaps. Ελπίζω ότι θα υπάρξει θετική απάντηση από αυτή την πλευρά του Ατλαντικού, ώστε να προωθήσει αυτήν την πρωτοβουλία στο G20» είπε στην ομιλία του στο Ίδρυμα Brookings.
«Αν υπάρξει μετάσταση της ευρωπαϊκής κρίσης, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση με επιπλοκές αντίστοιχες της κρίσης που προκλήθηκε με αφετηρία τις ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια» πρόσθεσε.
Παρατήρησε δε με έμφαση ότι, όταν ανέλαβε, το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού ήταν ουσιαστικά διπλάσιο, από ό,τι έλεγαν οι προκάτοχοί τοσο στο λαό όσο και στις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ προεκλογικά δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα της χώρας, με την υιοθέτηση των επώδυνων αλλά αναγκαίων μέτρων, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση όχι μόνο του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου, Στρ.Τάλμποτ, αναπληρωτή ΥΠΕΞ του Μπιλ Κλίντον, που σημείωσε ότι οι κύριοι Παπανδρέου και Ομπάμα κληρονόμησαν αλλά δεν δημιούργησαν τη σημερινή κρίση, θα συζητήσουν για την αντιμετώπισή της.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού
Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στο Καπιτώλιο και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.
Κατόπιν, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τ.Γκάιτνερ, και ακολούθως θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον ηγέτη των Δημοκρατικών, Χάρι Ριντ, όπως και των Ρεπουμπλικανών, Μιτς Μακόνελ.
Στη συνέχεια θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για να παραστεί στον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, και επιφανών Ελληνοαμερικανών. Οι δηλώσεις στις οποίες θα προβεί εκεί ο Μπ. Ομπάμα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και άλλα μέλη της Επιτροπής.
Post Top Ad
Τρίτη 9 Μαρτίου 2010
Home
Unlabelled
Η ατζέντα της συζήτησης Παπανδρέου - Κλίντον.