Γ. Αλογοσκούφης:"Ποιοί είναι υπεύθυνοι για την κρίση" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Γ. Αλογοσκούφης:"Ποιοί είναι υπεύθυνοι για την κρίση"

Συνέντευξη στην εφημερίδα Ναυτεμπορική παραχωρεί ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γ.Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερωτήματα που ...πολλοί θα ήθελαν να του θέσουν:
.
Eρωτ.Ποιες, λοιπόν, πιστεύετε ότι είναι οι ευθύνες του κ. Κώστα Καραμανλή για τη σημερινή εικόνα της οικονομίας; Η αντικατάστασή σας από τον κ. Ι. Παπαθανασίου, σήμανε κάτι; Μήπως σήμανε την αλλαγή της έως τότε ακολουθούμενης πολιτικής, με μία άλλη εκλογικής προοπτικής;
.
Απάντ. Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που...ανέδειξε η κρίση είναι το πρόβλημα του υψηλού δημόσιου χρέους. Αυτό είναι που διαφοροποιεί την Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν και αυτές υψηλά ελλείμματα. Το ελληνικό δημόσιο χρέος συσσωρεύτηκε κυρίως στη δεκαετία του 1980. Η μείωσή του απαιτεί προσπάθειες δεκαετιών. Η κυβέρνηση Καραμανλή προώθησε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι το 2007. Μείωσε τόσο τα υπέρογκα δημοσιονομικά ελλείμματα που παρέλαβε, από το 7,5% σε επίπεδα κάτω του 3%, όσο και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Δυστυχώς μετά τις εκλογές του 2007 η προσπάθεια χαλάρωσε. Λόγω της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της λυσσώδους αντίδρασης της τότε αντιπολίτευσης, η δημοσιονομική προσαρμογή δεν προχώρησε μετά το 2007. Ακόμη και μέτρα που τελικά έπεισα την Κυβερνητική Επιτροπή να πάρουμε, όπως ήταν τα μέτρα του Αυγούστου του 2008, μετά την αντικατάστασή μου αποσύρθηκαν. Θεωρώ ότι έπρεπε να συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή παρά τις πολιτικές δυσκολίες και αν δείτε και τις δηλώσεις μου εκείνης της εποχής συνεχώς πίεζα να λάβουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματα. Δεν πρέπει πάντως να παραγνωρίζεται ότι η βασική αιτία για τα σημερινά μας προβλήματα είναι η διεθνής κρίση, και οι αλλαγές που επέφερε στη λειτουργία των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών.
Ο καθηγητής και πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης τονίζει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή «μείωσε τα υπέρογκα δημοσιονομικά ελλείμματα που παρέλαβε».

Ερώτ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που «κυκλοφορούν», παραλάβατε το δημόσιο χρέος περίπου 160 δις. και το παραδώσατε περίπου 280 δισ. Γιατί κ. υπουργέ;

Απάντ. Τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα και επιβεβαιωμένα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Το 2004 το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν στο 7,5% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 98,3% του ΑΕΠ. Σε σημερινούς όρους, το χρέος του 2004 αντιστοιχεί με 240 δισ. ευρώ. Το 2007, το δημόσιο χρέος είχε κατέλθει στο 95,6% του ΑΕΠ, που σε σημερινούς όρους ισοδυναμεί με 233 δισ. ευρώ. Υπήρξε συνεπώς πριν την κρίση μία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους. Με την κρίση του 2007, και μετά το 2008 τα πράγματα χειροτέρευσαν για τους πολιτικούς λόγους που προανέφερα. Όπως γνωρίζετε, παραλάβαμε μια πολύ κακή κατάσταση το 2004. Για την ανατροπή αυτής της κατάστασης έπρεπε να εφαρμοσθεί μια πολιτική που δεν θα έπληττε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3% σε δυο χρόνια, όπως είχαμε υποχρέωση. Επιλέξαμε λοιπόν ως κυβέρνηση να εφαρμόσουμε τη λεγόμενη ήπια προσαρμογή. Το έλλειμμα λοιπόν μειώθηκε για πρώτη φορά κάτω από το 3% και το χρέος στο 95,6%. Σας υπενθυμίζω επίσης ότι μέχρι το 2008, λόγω της πολιτικής που ακολουθήσαμε, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν πάνω από 4%. Ακόμη και το 2008, που η Ευρώπη μπήκε σε ύφεση, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 2%. Στην πενταετία 2004-2008 το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 67 δις. ευρώ. Επίσης μέσα στην πενταετία 2004-2008 δημιουργήθηκαν 300 χιλιάδες περίπου νέες θέσεις εργασίας. Η πολιτική μας είχε αποτελέσματα και επιβραβεύτηκε από τον ελληνικό λαό το 2007.


Ερώτ. Πού οφείλεται η δημιουργία του ελλείμματος από τη «γέννησή» του και πού καταλογίζετε ευθύνες;

Απάντ.Τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας οφείλονται κυρίως στη δεκαετία του 1980. Τότε συσσωρεύτηκε το μεγάλο δημόσιο χρέος που μας ταλανίζει και σήμερα. Από το 1990 έγιναν προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης χωρίς όμως θεαματικά αποτελέσματα. Το χρέος σταθεροποιήθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά δεν έπεσε τόσο ώστε να επανέλθουμε στην κατάσταση πριν το 1981. Έχω αναλύσει αυτά τα δεδομένα στο βιβλίο μου Η Ελλάδα μετά την Κρίση, που κυκλοφόρησε πέρυσι τον Ιούνιο. Τα ελληνικά δημοσιονομικά προβλήματα σήμερα οφείλονται στο υψηλό δημόσιο χρέος που συσσωρεύτηκε στη δεκαετία του 1980. Οφείλονται και στην προβληματική λειτουργία του δημόσιου τομέα και του πολιτικού συστήματος που δείχνει να παρα-υπολογίζει το πολιτικό κόστος.



Ερώτ.Η απογραφή που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή, ήταν σωστή; Εσείς συμφωνούσατε ή είχατε κάποιες επιφυλάξεις;


Απάντ.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει επανειλημμένα τις επιφυλάξεις της για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία πριν από το 2004 και υπάρχουν έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρονται στις αδυναμίες των στοιχείων που έστελναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η απογραφή ήταν λοιπόν μια αναγκαιότητα, γι' αυτό άλλωστε είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά το 2004 με το πρόγραμμά μας. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά και έγινε και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Και επιβεβαίωση του καλού τρόπου με τον οποίο έγινε είναι η πρόσφατη ψευδο-απογραφή του κ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να κάνει απογραφή. Ήταν μια απογραφή στο πόδι, που αναθεώρησε αυθαίρετα τις εκτιμήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης λοιδορώντας την ταυτόχρονα στην Ευρώπη. Αυτό οδήγησε τη χώρα στο να έχει τα spread που είδαμε τον τελευταίο καιρό, οδήγησε την Ελλάδα να είναι πρωτοσέλιδο στις διεθνείς εφημερίδες και σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, κάτι που δεν έγινε το 2004. Το 2004 εμείς προστατεύσαμε τη χώρα.


Ερώτ.Πού καταλογίζετε ευθύνες για την παροχή μη ειλικρινών στοιχείων προς την Ε.Ε.;

Απάντ.Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1996 και μετά, στην αγωνία τους να πετύχουν την ονομαστική σύγκλιση χωρίς πολιτικό κόστος, κατέφυγαν σε εκτεταμένη δημιουργική λογιστική. Δεν έγινε τίποτα για να έχουμε ένα αξιόπιστο στατιστικό σύστημα. Αυτά τα αποκάλυψε η απογραφή του 2004. Μετά την απογραφή του 2004 υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στο ελληνικό στατιστικό σύστημα. Άρχισαν να ζητούνται πλήρη στοιχεία από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, ενσωματώθηκαν οι ειδικοί λογαριασμοί στον προϋπολογισμό, προβλέφθηκε η κατάρτιση προϋπολογισμών και αναλυτικών ισολογισμών για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και τους ΟΤΑ. Αδυναμίες ασφαλώς παραμένουν και σήμερα. Απόδειξη η κατάσταση με τα χρέη των νοσοκομείων. Ουδέποτε ωστόσο επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν μη ειλικρινή στοιχεία προς την Ε.Ε. Στοιχεία με αδυναμίες ίσως. Όχι όμως παραπλανητικά στοιχεία. Απόδειξη αυτού είναι ότι πολύ συχνά, σε συνεργασία με την Ε.Ε. αναθεωρούσαμε τις αρχικές εκτιμήσεις μας αν προέκυπταν νέα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ολοκληρωθεί η προσπάθεια βελτίωσης των στοιχείων που ξεκινήσαμε, ώστε να μην δίνουμε αφορμές στους επικριτές της χώρας.



Ερώτ. Ποιος, κατά τη γνώμη σας, είναι ο στόχος της εξεταστικής για την οικονομία που αποφάσισε η κυβέρνηση;

Απάντ. Με τις πρακτικές αυτές, σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα περίοδο η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις δικές της μεγάλες ευθύνες για λάθη και παραλείψεις του τελευταίου πενταμήνου. Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου περιφέρονται στην Ευρώπη και τον κόσμο και λοιδορούν την ίδια τους τη χώρα. Έβαλαν την Ελλάδα στο στόχαστρο της διεθνούς κερδοσκοπίας. Καθυστέρησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην οικονομία μας. Αυτό μην έχετε αμφιβολία ότι θα το πληρώσει ακριβά η χώρα και οι πολίτες. Η εξεταστική δεν είναι παρά μία προσπάθεια αντιπερισπασμού και μετάθεσης ευθυνών.

Ερωτ. Εσείς, προσωπικά, τι τρόπο θα προτείνατε για να ορθοποδήσει οικονομικά η χώρα;


Απάντ. Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Η κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ να παρουσιάσει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Αναλώθηκε σε ανταγωνισμούς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εταίρους μας. Η χώρα χρειάζεται ένα δεκαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους, τη μεγαλύτερη οικονομία στο κράτος και το λιγότερο κράτος στην οικονομία. Τα εισπρακτικά μέτρα από μόνα τους δεν αρκούν. Δίνουν μόνο μία πίστωση χρόνου, έως ότου αρχίσουν να αποδίδουν πιο ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Προσωπικά διαφωνώ κάθετα με την αύξηση των άμεσων φόρων και των φόρων των ακινήτων, η οποία πλήττει την ανάπτυξη, την απασχόληση, αλλά και τη μεσαία τάξη γενικότερα. Άλλα μέτρα με βρίσκουν πιο σύμφωνο. Το δεδομένο είναι ότι εδώ που φθάσαμε, κυρίως λόγω των λαθών και των παραλείψεων του εκλογικού 2009, πρέπει να υπάρξει σοβαρή και συνεχής προσπάθεια σε δύο κατευθύνσεις: την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας.


Ερώτ. Πιστεύετε ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής θα έπρεπε να παρέμβει με μία δήλωσή του;

Απάντ. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Καραμανλής θα τοποθετηθεί όταν το κρίνει αναγκαίο.


Αναβλητικότητα


Ερωτ. Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου θα τολμήσει τα μέτρα που απαιτούνται;


Απάντ. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Η ατολμία και η αναβλητικότητα είναι βέβαιο ότι θα είναι επιζήμιες για τη χώρα.




1 σχόλιο:

Bookmark and Share