Γραφείο της ΕΕ θα λειτουργήσει από σήμερα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Γραφείο της ΕΕ θα λειτουργήσει από σήμερα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου.

Στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου ζει σερβικός πληθυσμός, θα εγκαινιαστεί σήμερα το γραφείο εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύριο στόχο την...αποκλιμάκωση της έντασης στη συγκεκριμένη περιοχή. Βασική αποστολή του εκπροσώπου της ΕΕ στο βόρειο Κόσοβο, όπως έχει ανακοινωθεί, είναι η προώθηση των αξιών της Ένωσης και η αποκλιμάκωση της έντασης.

Επικεφαλής του γραφείου, του "Οίκου της Ευρωπαϊκής Ένωσης", θα είναι ο πρέσβης της Ιταλίας στην Πρίστινα, Μάικλ Τζιφόνι.

Οι αρχές της Πρίστινας θεωρούν την ίδρυση γραφείου της ΕΕ στο βόρειο Κόσοβο, ως πρώτο στάδιο της υλοποίησης της στρατηγικής για τη συγκεκριμένη περιοχή, που εκπόνησαν η κυβέρνηση του Κοσόβου και το Διεθνές Πολιτικό Γραφείο.

Ο κ. Τζιφόνι, ενόψει των σημερινών εγκαινίων του γραφείου, δήλωσε, όμως, ότι η στρατηγική για το βόρειο Κόσοβο δεν αποτελεί σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ΜΜΕ της Πρίστινας μετέδωσαν ότι, οι Βρυξέλλες έχουν εκπονήσει δικό τους σχέδιο για το βόρειο Κόσοβο, το οποίο προβλέπει προσέγγιση επίλυσης της κατάστασης "βήμα προς βήμα", με τον καθορισμό τριών στόχων.

Ο πρώτος στόχος είναι ορατή και λειτουργική παρουσία της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) στη βόρεια όχθη του ποταμού Ίμπαρ, δεύτερος η ίδρυση του "Οίκου της ΕΕ" στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα, στο οποίο πλειοψηφεί ο σερβικός πληθυσμός και τρίτος στόχος είναι να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share