Εννιάμηνη άδεια ανατροφής παιδιού και για πατέρες στρατιωτικούς. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Εννιάμηνη άδεια ανατροφής παιδιού και για πατέρες στρατιωτικούς.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να θεσπίσει εννιάμηνη άδεια ανατροφής παιδιού και για τους πατέρες στρατιωτικούς και για την εξάλειψη των...διακρίσεων εις βάρος των γυναικών υποψηφίων στις εξετάσεις για την εισαγωγή σε στρατιωτικές σχολές.
Προσθέτει δε ότι η θετική ανταπόκριση του υπουργείου στις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αίρει σημαντικά εμπόδια στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην πρόσβαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και απασχόληση, καθώς και στους όρους εργασίας.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ελπίζει ότι θα αποτελέσουν οι εξελίξεις αυτές στις ένοπλες δυνάμεις καλό παράδειγμα και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες (Σώματα Ασφαλείας, Δημοτική Αστυνομία), οι οποίες δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί σε παρόμοια αιτήματα.
Ειδικότερα, η ανεξάρτητη αρχή αναφέρει ότι το πρόβλημα με την άδεια ανατροφής παιδιού είχε ως εξής: οι ειδικές διατάξεις που ίσχυαν για τους στρατιωτικούς δεν προέβλεπαν τη χορήγηση της εννιάμηνης άδειας ανατροφής παιδιού που προβλέπει για τους δημοσίους υπαλλήλους ο υπαλληλικός κώδικας, αντίθετα θέσπιζαν δεκατετράμηνη άδεια κύησης, λοχείας και ανατροφής παιδιού μόνο για τις μητέρες στρατιωτικούς.
Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) εξέδωσε προσωρινή διαταγή, με την οποία προβλέπεται εννιάμηνη άδεια ανατροφής παιδιού σε όλο το μόνιμο και εθελοντικό στρατιωτικό προσωπικό ασχέτως φύλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα. Η διαταγή είναι άμεσης εφαρμογής και ισχύει μέχρι τροποποιήσεως της πάγιας διαταγής που ρυθμίζει τα θέματα αυτά. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη ότι προτίθεται να διευθετήσει το ζήτημα αυτό με ανάλογη νομοθετική ρύθμιση.
Το άλλο πρόβλημα το οποίο επιλύθηκε αφορά τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών υποψηφίων στις εξετάσεις για την εισαγωγή σε στρατιωτικές σχολές. Συγκεκριμένα, αφενός είχε αυξηθεί το κατώτατο όριο ύψους που θα έπρεπε να έχει ένας υποψήφιος, κατά τρόπο που έφερνε τις γυναίκες σε δυσμενή θέση, αφετέρου ίσχυσαν κοινά και για τα δύο φύλα κατώτερα όρια αθλητικών επιδόσεων. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της σφαιροβολίας, όπου οι γυναίκες υποψήφιες υποχρεώθηκαν να αγωνιστούν με τη βαρύτερη σφαίρα που χρησιμοποιείται από άντρες σφαιροβόλους.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε την αρχή ότι έχει ήδη προωθηθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα, με το οποίο μειώνεται το ελάχιστο επιτρεπόμενο ανάστημα των γυναικών για την είσοδο στις στρατιωτικές σχολές, και έχει δοθεί εντολή για άμεση εφαρμογή της τροποποίησης, προκειμένου να ισχύσει στο ακαδημαϊκό έτος 2010-2011. Τέλος, το υπουργείο σημείωσε ότι θα τροποποιηθούν και τα όρια των επιδόσεων στις αθλητικές δοκιμασίες.

Bookmark and Share