Πόσο ακόμα; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Πόσο ακόμα;

Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι..

Eίμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο στην οποία ανά πάσα στιγμή όποιος θέλει μπορεί:
να κλείνει τους δρόμους,
το Εθνικό Τυπογραφείο,
τους ΧΥΤΑ,
να μην επιτρέπει την απογείωση του αεροπλάνου που θα μετέφερε τον υπουργό Οικονομικών στο Βερολίνο,
να δέρνει τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ,
να βάζει λουκέτο στα τελωνεία,
να απεργεί επαναλαμβανόμενα,
να απαγορεύει την είσοδο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,
να μην αφήνει υπουργούς να μπουν στα υπουργεία τους,
ακόμη και να αποκλείει τις εισόδους σε ξενοδοχεία όπως το Χίλτον και τη Μεγάλη Βρετανία,
και να μην τιμωρείται..
Και παράλληλα, αρχιβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να επιτίθενται με βίαιο τρόπο κατά υπουργών της κυβέρνησης για να κάνουν το «κομμάτι» τους.
Όπως δεν πάμε πουθενά όταν η Αλέκα Παπαρήγα μιλάει συνεχώς περί πολέμου, το εφαρμόζει με έναν ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο μέσω ΠΑΜΕ, φθάνοντας στο σημείο να καταλαμβάνει το στούντιο της ΕΡΤ3 την ώρα των ειδήσεων, για να...
μεταδώσουν «οι σύντροφοι» το μήνυμά τους και κυβέρνηση να τα ανέχεται όλα αυτά, είτε σαν ανεύθυνος θεατής, είτε σαν «κότα», είτε στο όνομα μιας παρεξηγημένης αντίληψης περί δικαιωμάτων του πολίτη και δημοκρατίας!

Όλα αυτά έγιναν και γίνονται καθημερινά, ενώ η χώρα δοκιμάζεται και το μέλλον της είναι άδηλο. Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε από τα καλά λόγια των γάλλων, των γερμανών και των αμερικανών, επειδή η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει σκληρά μέτρα. Οι «ληστρικές» αγορές προς το παρόν δεν δείχνουν διάθεση να κατεβάσουν τα «spreads» και η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Αν μάλιστα τα «spreads» βρίσκονται στα ίδια επίπεδα όταν βγούμε να δανειστούμε 22 δισεκατομμύρια ευρώ, θα δούμε κατά πόσο η φραστική στήριξη της Μέρκελ, του Σαρκοζί, του Γιούνκερ ή του Ομπάμα θα μετουσιωθεί σε πράξη…

Προς το παρόν πάντως, οι αγορές ακούν λόγια και δεν βλέπουν υλοποίηση ούτε από το εσωτερικό της Ελλάδας και αν υπάρξει και άλλη καθυστέρηση, τα εξαγγελθέντα μέτρα θα αποδειχθούν ανεπαρκή και θα μας επιβληθούν νέα, ακόμη πιο επώδυνα. Αυτό τουλάχιστον λέει η λογική, παρ΄ όλο που ακούγεται μετά επιτάσεως ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στοχεύουν να αποφέρουν στο κράτος 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ και όχι 4 που απαιτούνται, ακριβώς για να μην υπάρξει ανάγκη να ληφθούν και άλλα.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο τα μέτρα. Οι αντιδράσεις που προαναφέρθηκαν αποδεικνύουν για άλλη μία φορά ότι ουσιαστικά στην Ελλάδα έχει καταλυθεί κάθε έννοια του νόμου και της τάξης, ακόμη και του Συντάγματος. Αν αυτό δεν αρκεί και δεν συγκινεί, παραβιάζονται καθημερινά τα δικαιώματα των πολιτών από ομάδες, συντεχνίες, ή από τους «συντρόφους» του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, που συμπεριφέρονται σαν να θέλουν να προσθέσουν έναν ακόμη εμφυλιακό «γύρο» στην ιστορία του τόπου. Εφόσον η ηγεσία του ΚΚΕ μιλάει συνεχώς για πόλεμο (τρεις φορές η Αλέκα Παπαρήγα έχει κάνει σχετικές αναφορές), η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει στην πρόκληση, προκειμένου να προστατεύσει τη χώρα και τους πολίτες από την καταβαράθρωση. Όχι με τίποτα έκτακτα μέτρα τάξης, ή με την επιβολή αστυνομικού κράτους, αλλά με απλή εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση δείχνει αμήχανη και κυρίως δείχνει ότι δεν είναι πολιτικά αξιόμαχη και διοικητικά επαρκής. Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να αξιοποιήσει τον κόσμο που διέθετε πείρα και είχε τη διάθεση να εργαστεί και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει απαραίτητα να γίνουν στη χώρα. Προτίμησε να διοικήσει με μία φρουρά δικών του ανθρώπων, αρκετοί από τους οποίους όμως δεν είναι πολιτικά ώριμοι για να υπερασπιστούν τα μέτρα και τις αλλαγές, δεν έχουν τη γνώση και το ειδικό βάρος να τα περάσουν στον κόσμο, δεν έχουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα για να συγκρουστούν όπου και όταν πρέπει, δεν γνωρίζουν την πιάτσα, δεν έχουν αρκετές επαγγελματικές εμπειρίες για να τις μεταφέρουν στην πολιτική, δεν ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στη δημόσια διοίκηση και δεν διαθέτουν διαχειριστικά και διοικητικά χαρίσματα.

Τα Ph.D(s), οι συμπεριφορές τύπου μη κυβερνητικών οργανώσεων και τα μοντέλα διοίκησης Λευκού Οίκου δεν αποτελούν πανάκεια και δεν αρκούν για να ξεφύγει η Ελλάδα από την παρακμή και την καταστροφή. Χρειάζονται και άνθρωποι έμπειροι, σκληροτράχηλοι και με γνώση του αντικειμένου. Είναι κρίμα που επισημαίνονται αυτά σήμερα που ο Γ. Παπανδρέου επιστρέφει από μία περιοδεία σε πρωτεύουσες μεγάλων δυνάμεων. Μία περιοδεία που μπορούμε να πούμε ότι στέφθηκε με επιτυχία, αν σκεφτούμε το χάλι που είμαστε. Είναι απόλυτα αναγκαίο όμως να βάλει κάποια τάξη στο εσωτερικό και την κυβέρνησή του, γιατί εκεί παίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το παιχνίδι, αν θέλει να σώσει, αλλά και ταυτόχρονα να αλλάξει τη χώρα.

Επειδή όμως ο ίδιος δεν είναι αρκούντως οργανωτικός, όσο το νωρίτερο αντιληφθεί ότι χρειάζεται αλλαγές προσώπων η κυβέρνησή του, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο και τον τόπο. Τα μέτρα πρέπει να υλοποιηθούν, οι μηχανισμοί να κινηθούν, οι καθυστερήσεις να εκλείψουν, τα πισωγυρίσματα να παύσουν, οι τροχοί της ανάπτυξης να τσουλίσουν, οι διαβουλεύσεις να περιοριστούν, οι νόμοι να εφαρμοστούν, οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί να στελεχωθούν, η Ελλάδα να διοικηθεί. Οι καιροί δεν περιμένουν.
Αγγ.Στάγκος








Reporter.gr
Bookmark and Share