Χάος και ασυδοσία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Χάος και ασυδοσία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης..

Παραδομένο στην ασυδοσία είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατακλύζεται καθημερινά από χιλιάδες παράνομα σταθμευμένα οχήματα, τραπεζοκαθίσματα και υπαίθριους πάγκους μικροπωλητών.
Η αναρχία που επικρατεί δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, τόσο στην εμπορική κίνηση όσο και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, οι οποίοι τη χαρακτηρίζουν «απάνθρωπη πόλη».
.
Αναδημοσιεύουμε απ΄την εφημερίδα "Αγγελιοφόρος":

Αυτοκίνητα διπλοπαρκαρισμένα και τριπλοπαρκαρισμένα, ανεβασμένα σε πεζοδρόμια, σταθμευμένα σε ράμπες αναπήρων, σε διαβάσεις πεζών, μπροστά σε κάδους, κάτω από πινακίδες, οι οποίες προειδοποιούν ότι απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση...
Καθημερινά, από..
την Τούμπα μέχρι το Βαρδάρι και από τη Λεωφόρο Νίκης μέχρι την Ανω Πόλη, η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ένα απέραντο πάρκινγκ. Τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι και οι πλατείες γεμίζουν με ΙΧ και δίκυκλα, τη στιγμή που οι πεζοί προσπαθούν μετ' εμποδίων να βαδίσουν στον ελάχιστο χώρο που τους αντιστοιχεί.

600 κλήσεις τη μέρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης, καθημερινά «μοιράζονται» 500-600 κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα στο κέντρο της πόλης. «Οι παράνομες σταθμεύσεις φτάνουν καθημερινά μέχρι και τις 10.000. Ωστόσο, η δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας είναι συγκεκριμένη και δεν είναι δυνατόν να ''στήνεται'' ένας αστυνομικός σε κάθε σημείο, όπου απαγορεύεται η στάθμευση, για να επιβάλλονται πρόστιμα», λέει στον «Α» ο αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Αθανάσαρος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αστυνομίας, θα πρέπει να «αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω τα πρόστιμα του ΚΟΚ για σοβαρές παραβάσεις, όπως τα διπλοπαρκαρίσματα, το κλείσιμο των διαβάσεων και των ραμπών διέλευσης των αναπήρων κ.λπ.», προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο.

«Ζητούμε αύξηση του ποσού στα πρόστιμα, όχι για να γεμίζουν τα ταμεία του δήμου, αλλά για να μπει τάξη. Τα πρόστιμα που επιβάλλει η Δημοτική Αστυνομία είναι πενιχρά και οι παρανομούντες δε διστάζουν να τα αγνοούν και να ρισκάρουν να σταθμεύουν το όχημά τους», συμπληρώνει ο κ. Αθανάσαρος.


Οι οδοί της παρανομίας

Οι κυριότερες οδοί, όπου σημειώνεται το... όργιο της παράνομης στάθμευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, είναι το κέντρο της πόλης (οδός Αγίας Σοφίας, Π.Π. Γερμανού, Μητροπόλεως, Λεωφόρος Νίκης, Αγίου Δημητρίου, Ιασονίδου, Φλέμινγκ, Εθνικής Αμύνης, Δραγούμη, Βενιζέλου κ.λπ.). Πανδαιμόνιο επικρατεί σε ώρες αιχμής και στις κεντρικές αρτηρίες του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης (Μ. Μπότσαρη, Μαρτίου, Δελφών, Συνδίκα, Παπαναστασίου κ.λπ.), όπου οι οδηγοί δεν πτοούνται ούτε από τα εργοτάξια του μετρό.

Σωρεία παραβάσεων σημειώνεται και στις οδούς Λαμπράκη και Κλεάνθους στην Τούμπα, καθώς επίσης και στη Μαρία Κάλλας, στην περιοχή του Ποσειδωνίου. Πάντως, η αστυνόμευση είναι ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να διαιωνίζεται.

«Η κατάληψη των πεζοδρομίων από τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους πεζούς και στους ποδηλάτες. Σημειώνεται τεράστια συρρίκνωση του δημόσιου χώρου, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε σημείο να... μας κυνηγούν τα αυτοκίνητα!», παρατηρεί ο πρόεδρος της Ενωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών, Γρηγόρης Μαυράκης.


«Πνιγήκαμε» στα τραπεζοκαθίσματα!

Πόσοι από εσάς έχετε προσπαθήσει το τελευταίο διάστημα να διασχίσετε μεσημέρι το τμήμα της οδού Αριστοτέλους, από την οδό Μητροπόλεως, μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης; Η μόνη λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει την κατάσταση που επικρατεί είναι το «πανδαιμόνιο». Εκατοντάδες τραπέζια, σταντ, καναπέδες, σκαμπό, ομπρέλες, νάιλον παραπετάσματα, «μανιτάρια» για τη θέρμανση κ.λπ. των καφέ αναγκάζουν τους περαστικούς να... στοιχίζονται ο ένας πίσω από τον άλλο, προκειμένου να φτάσουν στην παραλία.

Παρόμοια είναι η εικόνα στην περιοχή του Ποσειδωνίου και στον πεζόδρομο της Ικτίνου, όπου τα καφέ και τα μπαράκια οικειοποιούνται τα πεζοδρόμια και τα... στολίζουν με τραπεζοκαθίσματα. Ακόμη, υπάρχουν και σημεία του κέντρου όπου οι περαστικοί αναγκάζονται να περπατούν στο δρόμο, επειδή απλά δε χωρούν στο πεζοδρόμιο, εξαιτίας των τραπεζοκαθισμάτων. Τέτοια φαινόμενα σημειώνονται στις οδούς Βογατσικού και Π. Π. Γερμανού.

Μόλις που χωράνε δύο άνθρωποι να περπατήσουν και στη Λεωφόρο Νίκης, από το ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, μέχρι τη Στρατηγού Καλλάρη. Είναι αναγκαίο να... σπρώξει κανείς θαμώνες των καφέ και των μπαρ, οι οποίοι απολαμβάνουν το ποτό τους με θέα το Θερμαϊκό κόλπο, προκειμένου να προχωρήσει λίγα βήματα παραπέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας, κάθε χρόνο «κόβονται» περισσότερα από 3.000 πρόστιμα για παραβάσεις καφέ και μπαρ.

Ζητά αλλαγή του νόμου ο δήμος

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή του δήμου Θεσσαλονίκης τονίζει ότι «πρέπει να τροποποιηθεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο που προβλέπει τον περιορισμό των δύο προστίμων ετησίως για την παράνομη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, με νέες διατάξεις και με τη δυνατότητα άμεσης και απεριόριστης επιβολής προστίμων».

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει... σκαρφιστεί διάφορα τρικ, ώστε να μην ενοχλούνται οι ιδιοκτήτες καφέ της πόλης. Στους ελέγχους που πραγματοποιούνται, δε μετρούν τα τετραγωνικά μέτρα κατάληψης, αλλά τα τραπεζοκαθίσματα του καταστήματος. Για παράδειγμα, στην άδεια λειτουργίας του καφέ, προβλέπεται να έχει 50 τραπεζοκαθίσματα. Τα κλιμάκια μετρούν απλά τις καρέκλες και όχι πόσα τετραγωνικά καταλαμβάνουν», εξηγεί ο καταστηματάρχης Ξενοφών Μυλωνάς.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΑΤΙΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share