Απέστελναν υπηρεσίες - μηνύματα αυθαίρετα σε κατόχους κινητών τηλεφώνων, τους οποίους χρέωναν
«Στείλε sms στο 54ΧΧΧ και μάθε πόσο σου απομένει για να ζήσεις». «Στείλε sms στο 54ΧΧΧ και μάθε πού βρίσκεται τώρα η γυναίκα σου». Υπηρεσίες σαν κι αυτές διαφήμιζαν εταιρείες-φαντάσματα που βρέθηκαν στο στόχαστρο του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.
Αξιωματικοί μιλούν για μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις...απάτης στα αστυνομικά χρονικά της χώρας, καθώς τα κέρδη των επιτηδείων ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Γιάννη Σακελάκο και αναμένονται διώξεις.
Σε περισσότερες από 100 ανέρχονται οι μηνύσεις που υπέβαλαν στην Ασφάλεια Αττικής ιδιώτες-θύματα, ενώ καταγγελίες είχαν γίνει στον Συνήγορο του Καταναλωτή και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται 8 εταιρείες με νόμιμη έδρα πόλεις της Ε.Ε. Ενδεικτικό του τζίρου τους είναι πως μία μόλις εταιρεία, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, είχε κύκλο εργασιών 45 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο! Προωθούσαν τις υπηρεσίες κυρίως μέσω Διαδικτύου. Διαφήμιση με τίτλο «Το ρολόι του θανάτου» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «θα λαμβάνεις 4 μηνύματα κάθε εβδομάδα με κόστος 2 ευρώ ανά ληφθέν μήνυμα και θα μπορείς να κατεβάσεις έως 10 αρχεία εβδομαδιαίως».
Χρέωναν όσους ανταποκρίνονταν σε διαφημίσεις και απέστελναν γραπτό μήνυμα στο πενταψήφιο νούμερο. Ταυτόχρονα όμως, απέστελναν μηνύματα sms αυθαίρετα και σε μεγάλο αριθμό κατόχων κινητών τηλεφώνων τους οποίους επίσης χρέωναν! «Οι καταγγέλλοντες λάμβαναν μηνύματα sms χωρίς να έχουν ποτέ συναινέσει ή να έχουν ενημερωθεί για τις χρεώσεις των υπό έρευνα μηνυμάτων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας.
Σύμφωνα με πηγές από την Ασφάλεια, δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας οι οποίοι «εξυπηρετούν» τις εταιρείες-φαντάσματα, παρότι τα κέρδη που αποκομίζουν από τη δραστηριότητα των επιτηδείων ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Τέσσερις μήνες έρευνας
Η έρευνα για την υπόθεση διήρκεσε τέσσερις μήνες, στη διάρκεια των οποίων αστυνομικοί πραγματοποίησαν ελέγχους σε γραφεία εταιρειών στην Αθήνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο δεν βρέθηκαν οι υπεύθυνοι παρά μόνον υπάλληλοι, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν είχαν πλήρη εικόνα της δραστηριότητας της εταιρείας στην οποία εργάζονταν. Για την υπόθεση πρόκειται να ενημερωθούν μέσω Interpol και διωκτικές αρχές ξένων χωρών.Πηγή Καθημερινή.
Post Top Ad
Τρίτη 9 Μαρτίου 2010
Home
Unlabelled
Μεγάλη απάτη εταιρειών μέσω sms