Αποφάσισαν δάνειο ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Αποφάσισαν δάνειο ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ

επιπλέον 10-15 δισ. από το ΔΝΤ.

Στη χορήγηση δανείου ύψους τριάντα δισεκατομμυρίων ευρώ για την πρώτη χρονιά, με τη συμμετοχή όλων των κρατών της Ευρωζώνης κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως, μέσω τηλεδιάσκεψης, πριν λίγο,για το σχέδιο δανεισμού της χώρα μας.
Πρόκειται για δάνειο στο...συμμετέχουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης, με σταθερό επιτόκιο γύρω στο 5% για τρία χρόνια. Προς το παρόν η χώρα μας δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Η βοήθεια αναμένεται να δοθεί μετά από διμερή συνεννόηση.
Η Επιτροπή θα συντονίσει τα χρήματα που θα δοθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ το ποσό θα οριστικοποιηθεί σε συνεννόηση και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στις δηλώσεις που έκανε με την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η δομή θα είναι τέτοια ώστε να μπορέσει σύντομα η Ελλάδα να επιστρέψει υπό κανονικές συνθήκες στις αγορές.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο θα επεξεργαστούν από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, θα οριστικοποιηθούν σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Για τις επόμενες χρονιές, ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι, η δανειοδότηση της χώρας θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της οικονομίας, ενώ επισήμανε τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του προϋπολογισμού.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν έκανε λόγο για ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.
Η σημερινή απόφαση δίνει εντολή στην Επιτροπή μαζί με την ΕΚΤ και σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ να κάνει μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης και να διαπραγματευθεί τη συμφωνία για διμερή δάνεια, τόνισε.
Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν από τα κράτη - μέλη της Ευρωζωνης και του Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share