Θλιβερός απολογισμός του Πάσχα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Θλιβερός απολογισμός του Πάσχα

Σε πένθος μετατράπηκε και φέτος η γιορτή του Πάσχα για δεκάδες ελληνικές οικογένειες που είδαν δικούς τους ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους ή να τραυματίζονται -όχι στις εθνικές οδούς αλλά- στο...βωμό του επικίνδυνου «εθίμου» των βεγγαλικών και των φωτοβολίδων. Στον «πόλεμο» της Ανάστασης τρεις νεαροί άνδρες βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους είτε να κατασκευάσουν είτε να χρησιμοποιήσουν αυτοσχέδια βεγγαλικά, ενώ άλλα δέκα άτομα -ανάμεσά τους μία 12χρονη- τραυματίστηκαν.

Στην Κρήτη, η οποία για ακόμα μία χρονιά διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στους ακρωτηριασμούς, το χωριό των Βώρων Ηρακλείου θρήνησε ένα 17χρονο. Ο νεαρός έπεσε νεκρός το απόγευμα της Κυριακής όταν εκτινάχτηκε στα χέρια του αυτοσχέδιο βαρελότο που είχε φτιάξει με τους φίλους του. Μία μέρα νωρίτερα, δύο θάνατοι επισκίασαν το βράδυ της Ανάστασης στο Καρτεράδο Σαντορίνης και το Μοσχοχώρι Μεσσηνίας.

Στη Σαντορίνη ο 21χρονος γιος του αντιδημάρχου του νησιού τραυματίστηκε θανάσιμα την ώρα που βρισκόταν στην αποθήκη του σπιτιού του και κατασκεύαζε πυροτεχνήματα. Σχεδόν την ίδια στιγμή, στη Μεσσηνία, 25χρονος ο οποίος μετέφερε μπαλόνια με οξυγόνο για το βράδυ του Σαββάτου προκάλεσε άθελά του έκρηξη στο αυτοκίνητό του με συνέπεια να τυλιχτεί στις φλόγες και να βρεθεί απανθρακωμένος.

Παράλληλα, ο απολογισμός περιλαμβάνει δέκα τραυματίες σε Αργος, Σαντορίνη, Χίο, Ρέθυμνο, Χανιά, Θεσσαλονίκη και Βόλο. Τραγική φιγούρα μια 12χρονη από το Αγρίνιο, η οποία τραυματίστηκε στα μάτια όταν έσκασε αυτοσχέδιο βεγγαλικό που πέταξε συμπολίτης της δίπλα της. Η ανήλικη μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου προς έκπληξη των γονιών της διαπιστώθηκε ότι δεν εφημέρευε οφθαλμίατρος, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η διακομιδή της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Ρουκετοπόλεμος

Στη Χίο η Ανάσταση συνοδεύτηκε όπως κάθε χρόνο από «μάχη» ανάμεσα στις εκκλησίες της Παναγιάς της Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου. Στο όνομα του γνωστού ρουκετοπόλεμου εκτοξεύτηκαν περίπου 65 χιλιάδες ρουκέτες. Ωστόσο, λίγα χιλιόμετρα μακριά, στο χωριό Νένητα, 16χρονος τραυματίστηκε σοβαρά το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου από αυτοσχέδια κροτίδα και μεταφέρθηκε αμέσως με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Χίου.

Εκεί διαπιστώθηκε ακρωτηριασμός του αντίχειρα στο αριστερό χέρι με συνέπεια να χρειαστεί να μεταφερθεί με πτήση C-130 στο ΚΑΤ όπου νοσηλεύεται. «Είναι ένα έθιμο το οποίο στοιχίζει ζωές», είχε παραδεχθεί ο νομάρχης του νησιού κ Πολύδωρος Λαμπρινούδης λίγες ώρες νωρίτερα.

Οι αρμόδιες αρχές διενήργησαν συστηματικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια για τον εντοπισμό και κατάσχεση βεγγαλικών, κροτίδων και άλλων απαγορευμένων ειδών πυροτεχνουργίας. Από τις 14 Φεβρουαρίου έως τη Μεγάλη Παρασκευή διενεργήθηκαν 11.830 έλεγχοι, σε μεταφορικά μέσα και καταστήματα. Αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν να συλληφθούν συνολικά 105 άτομα για κατοχή βεγγαλικών. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατασχέθηκαν 228.749 κροτίδες και 1.468 φωτοβολίδες.

Νεκρός από μπαλωθιές

Εκτός όμως από την αλόγιστη χρήση βεγγαλικών, από τον εορτασμό του Πάσχα δεν έλειψαν και οι μπαλωθιές, που στοίχισαν τη ζωή ενός 44χρονου στα Γιαννιτσά.

Ο άτυχος άνδρας έπεσε νεκρός από σφαίρα που δέχθηκε μετά από εκπυρσοκρότηση της καραμπίνας του 48χρονου ξαδέρφου του. Ο 48χρονος μαζί με τη γυναίκα του πυροβολούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή στον αέρα κατά τη διάρκεια γιορτινής συγκέντρωσης.

Τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του συνελήφθησαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τραυματίστηκε στην Κρήτη 54χρονος Βρετανός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το περιστατικό έγινε στο Δήμο Αρκαδίου του Ρεθύμνου το βράδυ του Σαββάτου, ενώ η επέμβαση της Αστυνομίας χαρακτηρίστηκε από αυτόπτες μάρτυρες διστακτική.

Μικρά παιδιά η πλειονότητα των θυμάτων

Παιδιά ηλικίας 10-14 ετών είναι τα περισσότερα «θύματα» της Ανάστασης. Αιτία είναι τα βεγγαλικά που είτε «σκάνε» στα χεριά τους είτε εκτοξεύονται προς την κατεύθυνση ανυποψίαστων περαστικών. Σύμφωνα με στοιχειά του Κέντρου Ερευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ), τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε εφήβους, ενώ οι τραυματισμοί κυμαίνονται από εγκαύματα ελαφριάς μορφής μέχρι και ακρωτηριασμούς ή απώλεια οφθαλμών.

Από τους 154 συνολικά τραυματισμούς από βεγγαλικά όλο το χρόνο, 107 γίνονται την Κυριακή του Πάσχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Καταγραφής Ατυχημάτων Εξωτερικών Ιατρείων (ΣΚΑΕΙ). Το 93% εξ αυτών είναι αγόρια που αυτοτραυματίζονται, ενώ τα υπόλοιπα είναι κορίτσια που τραυματίζονται από άλλους. Οπως λένε οι άνθρωποι του ΚΕΠΑ, μπορεί όταν γίνεται λόγος για φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα όλοι να σκέφτονται χαρές και πανηγύρια, όμως το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι πίσω από τα γιορτινά χαμογέλα παραμονεύουν και δυσάρεστες εκπλήξεις.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα παιδιά τραυματίζονται την ώρα που παίζουν με πυροτεχνήματα δίχως την επίβλεψη κάποιου ενήλικα, ενώ οκτώ στις δέκα φορές σκάνε στα χέρια τους κροτίδες.

Παράλληλα, το 48% των ατόμων όλων των ηλικιών φοβούνται με βάση την έρευνα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών να πάνε στην εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης. Τα περισσότερα πασχαλινά βεγγαλικά, μάλιστα, κατασκευάζονται σε πρόχειρα εργαστήρια, διακινούνται χωρίς να τηρούνται στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας και χρησιμοποιούνται παράνομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share