Μόνο όταν η Ελληνική φωτιά έφτασε στην αυλή τους..σήμανε συναγερμός για τη "στήριξη" της χώρας μας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Μόνο όταν η Ελληνική φωτιά έφτασε στην αυλή τους..σήμανε συναγερμός για τη "στήριξη" της χώρας μας

Στην Ευρώπη κτύπησε συναγερμός, καθώς από προχθές έγινε φανερό ότι ο ιός της ελληνικής κρίσης άρχισε να εξαπλώνεται στην Πορτογαλία και σε ένα βαθμό στην Ισπανία.

Ακόμη και η Άνγκελα Μέρκελ κατάλαβε πλέον ότι ο κίνδυνος για τον ευρώ ήταν και είναι ακόμη άμεσος. Οι χθεσινές συναντήσεις της ίδιας και του υπουργού Οικονομικών της, του Σόϊμπλε, με τους Τρισέ και Στρος-Καν είχαν τόνο δραματικό και επείγοντα, αλλά τελικά η Γερμανίδα Καγκελάριος κατάλαβε ότι αν δεν...επισπευσθεί η διαδικασία γενναίας στήριξης της Ελλάδας θα είναι αργά. Όχι μόνο για την Ελλάδα, για την τύχη της οποίας ενδιαφέρονται μόνον από…σπόντα, αλλά πρωτίστως και κυρίως για το ευρώ.

Η δραστηριοποίηση των Τρισέ και Στρος-Καν και η κινητοποίηση των Γερμανών προκλήθηκε από τη συμπεριφορά των αγορών. Οι πειρατικές αγορές απέδειξαν ότι είναι ανελέητες και συνεπικουρούμενες από τα κοράκια των λεγόμενων οίκων αξιολόγησης έδειξαν πια καθαρά τις προθέσεις τους. Στόχος τους είναι το ίδιο το ευρώ και ευτυχώς για μας, εξανάγκασαν τους εταίρους να έλθουν στο πλευρό μας. Δεν σωθήκαμε ακόμη, ή μάλλον, δεν μας έσωσαν ακόμη, αλλά οι οιωνοί είναι καλύτεροι. Όλοι κατάλαβαν ότι για το καλό τους, πρέπει να μας στηρίξουν, οι εξελίξεις να επιταχυνθούν και τα λεφτά που θα μας δανείσουν στην τριετία του Σταθεροποιητικού Προγράμματος μπορεί να φτάσουν και τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό κολοσσιαίο, γιατί έτσι ελπίζουν να σταματήσουν και τις επιθέσεις των αγορών στους άλλους αδύναμους εταίρους του Νότου.
Φυσικά, οι όροι της στήριξης θα είναι επαχθείς και αυστηρότατοι. Δεν πρέπει να περάσει κανενός η ιδέα, αρχίζοντας από τα στελέχη της κυβέρνησης, ότι θα μπορούν να συμπεριφέρονται ως αμέριμνα σχολιαρόπαιδα, η ως «παραλίες». Θα βογκήξουμε, όπως δεν έχουμε βογκήξει ως τώρα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα γίνουμε «νεόπτωχοι». Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να αντιδράσουμε θετικά για να βγούμε από το «λούκι». Ισως να είναι μία ευκαιρία (δεν θα υπάρξει άλλη) για να αποδείξουμε ότι εκείνα τα «καλά» χαρακτηριστικά της φυλής είναι πραγματικά και δεν ανήκουν στη συλλογική φαντασίωση. Οσο για την κυβέρνηση, ο ρόλος της θα είναι κυρίως να εφαρμόσει τις επιταγές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, σε μία τιτάνια προσπάθεια να κάνει τη χώρα λειτουργική σύμφωνα με τα πρότυπα της Δύσης.
Η κρίση της Ελλάδας αποκάλυψε τις αδυναμίες της Ευρωζώνης. Αποκλείεται να σωθεί το ευρώ στο πλαίσιο μίας νομισματικής ένωσης, όπως η σημερινή. Όσο και να γίνουμε όλοι «Γερμανοί» δεν θα μπορεί να αντιστέκεται συνεχώς στις επιθέσεις των κερδοσκόπων και στις επιβουλές των ανταγωνιστικών οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη. Η αναγκαιότητα των βημάτων προς μία οικονομική ένωση, που προϋποθέτει πολιτική βούληση, είναι πασιφανής. Αν οι ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών δεν την θέλουν και έχουν άλλα σχέδια, το ευρώ, όπως το ξέρουμε τουλάχιστον σήμερα, δεν θα μακροημερεύσει. Και εμείς οι Έλληνες δεν θα βρίσκουμε πια σωτήρες αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και συνήθειες.
Α.Στάγκος












reporter

2 σχόλια:

Bookmark and Share