Στέγνωσαν τράπεζες - επιχειρήσεις.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Στέγνωσαν τράπεζες - επιχειρήσεις..

Η έκρηξη των spreads είχε άμεσο αντίκτυπο στη ρευστότητα των τραπεζών και στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων.

«Δεν κινείται φύλλο»... Αυτήν ήταν η πρώτη αντίδραση επικεφαλής επιχειρηματικής πίστης τράπεζας με μεγάλα μερίδια στην ελληνική αγορά όταν ερωτήθηκε για την πορεία των χρηματοδοτήσεων στον τομέα της ευθύνης του.Από τη μία...πλευρά η ζήτηση για δάνεια από φερέγγυους πελάτες έχει περιοριστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα ελέω επενδυτικής «άπνοιας», και από την άλλη οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες που ακολουθούν οι τράπεζες, σε σχέση με τις εξασφαλίσεις που ζητούν για τη χρηματοδότηση ακόμη και υγιών επιχειρήσεων, ευθύνονται για τη «βουτιά» των ρυθμών ανάπτυξης των υπολοίπων της κατηγορίας σε ιστορικά χαμηλά στην εποχή του ευρώ. Η σημαντική άνοδος των spreads των ελληνικών ομολόγων καθιστά απαγορευτικό για τα πιστωτικά ιδρύματα το κόστος άντλησης κεφαλαίων από τις χρηματαγορές, εξέλιξη με άμεσο αντίκτυπο στους δείκτες ρευστότητάς τους που τις αναγκάζει να παίξουν «άμυνα», με αποτέλεσμα να υποχρηματοδοτείται η εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα. Οπως τονίζουν παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, στις επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους καθοριστική προϋπόθεση για την έγκριση ενός αιτήματος αποτελεί η δυνατότητά τους να παράσχουν εγγυήσεις.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι για να δοθεί μεγάλο ύψος δανείου θα πρέπει να είναι «καλυμμένο» είτε από ακίνητα είτε από μετρητά. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των αιτήσεων που υποβάλλονται με σκοπό την υλοποίηση κάποιας επένδυσης έχει συρρικνωθεί, σε αντίθεση με τη ζήτηση για κεφάλαιο κίνησης, η οποία κινείται ανοδικά τους τελευταίους μήνες. «Δεν μπορούμε ωστόσο να δανείσουμε έναν υπερδανεισμένο οργανισμό, ο οποίος παρουσιάζει συν τοις άλλοις και μείωση στον τζίρο του σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές» τονίζει τραπεζικό στέλεχος με ειδίκευση στις δανειοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστική των τάσεων που επικρατούν στην αγορά είναι η πορεία των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης. Συγκεκριμένα, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ετήσια αύξηση των υπολοίπων των επιχειρηματικών δανείων έχει πέσει στο 4,9% από 18,7% στο τέλος του 2008. Ακόμη πιο μελανά είναι τα στοιχεία για την πορεία των δανειοδοτήσεων προς το εμπόριο, όπου ο ρυθμός ανόδου έχει πέσει στο 1,6% (Δεκέμβριος 2008:
19,5%) και τη βιομηχανία, όπου τα υπόλοιπα μειώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο κατά 3% σε ετήσια βάση. Ιδιαίτερα σε ορισμένους κλάδους της μεταποίησης, όπου το κεφάλαιο κίνησης αποτελεί ζωτικής σημασίας προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία μιας μονάδας, τα προβλήματα είναι τεράστια, απειλώντας με «λουκέτο» χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αγορές με φθίνουσα πορεία πωλήσεων.

Το μόνο πεδίο στο οποίο παρατηρείται μια κινητικότητα αφορά τις αναχρηματοδοτήσεις παλαιών οφειλών. Υπό προϋποθέσεις, οι τράπεζες προχωρούν σε επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγήσει σε πελάτες τους, ώστε να χαμηλώσει το ύψος των δόσεών τους και να μπορούν να εξυπηρετηθούν. Οσο καλύτερη είναι η οικονομική κατάσταση μιας εταιρείας τόσο μεγαλύτερα περιθώρια υπάρχουν για αύξηση του χρόνου εξόφλησης του δανείου της. Ενδιαφέρον για την αναδιάρθρωση του χρέους τους έχουν επιδείξει τόσο μικρές όσο και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με τους τραπεζίτες να εκτιμούν ότι τουλάχιστον ως και το τέλος του 2010 οι μονάδες επιχειρηματικής πίστης θα απασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Σε σχέση με την προοπτική τόνωσης της αγοράς μέσω κρατικών και κοινοτικών κονδυλίων, από τις τράπεζες δεν αναμένουν με βάση τις ως τώρα ανακοινώσεις δραματικές αλλαγές στο σημερινό τοπίο. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ για την παροχή εγγυήσεων σε επιχειρήσεις που θέλουν να χρηματοδοτηθούν για την εξόφληση ασφαλιστικών ή φορολογικών οφειλών. Τραπεζικοί όμως αναρωτιούνται για το πώς μπορεί να λειτουργήσει μια τέτοια δράση, με δεδομένο ότι καμία τράπεζα δεν επιθυμεί να εντάξει στο πελατολόγιό της μια εταιρεία «καταδικασμένη», η οποία δεν μπορεί να αποπληρώσει ούτε τις βασικές προς το κράτος υποχρεώσεις της. Σε σχέση με τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ που «τρέχουν» αυτή την περίοδο σημειώνεται ότι χορηγούνται δάνεια μόνο σε υφιστάμενους πελάτες, αλλά με το «σταγονόμετρο», λόγω των χαμηλών περιθωρίων κέρδους τους.Πηγή Το Βήμα.
Bookmark and Share