Ανησυχεί τη Λευκωσία η -πιθανότατη- εκλογή του Ερογλου. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Ανησυχεί τη Λευκωσία η -πιθανότατη- εκλογή του Ερογλου.

Ανησυχία αλλά και αναταραχή στο εσωτερικό προκαλεί η σχεδόν βέβαιη εκλογή του εθνικιστή Ντερβίς Ερογλου στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων στις εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 18 Απριλίου.

Οι μετρήσεις δίνουν προβάδισμα στον Ερογλου το οποίο δύσκολα ανατρέπεται και ο προβληματισμός αφορά πλέον την επόμενη μέρα και το πώς θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.
Η...
έχει διαβεβαιώσει δημόσια ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί, όμως τίποτα δεν θα είναι το ίδιο εάν αποχωρήσει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος ήταν ο θετικότερος, ως προς τη λύση, ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τα νέα δεδομένα θα συζητηθούν σε τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 26-28 Απριλίου, εν όψει και των αποτελεσμάτων των τουρκοκυπριακών εκλογών. Η απόφαση λήφθηκε σε συνεδρία του σώματος που έγινε την περασμένη Τετάρτη, κατά την οποία ο πρόεδρος Χριστόφιας προέβλεψε εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις για την Κύπρο στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού και μάλιστα σύντομα.

Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την παραπομπή των προσφυγών των Ελληνοκυπρίων στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, καθώς και η αναγνώριση των θεσμών της «ΤΔΒΚ» και των δικαιωμάτων των χρηστών των περιουσιών, έστω κι αν είναι έποικοι, καταδεικνύει ότι ο χρόνος τρέχει πλέον ταχύτερα εις βάρος των ελληνοκυπριακών θέσεων.


Σχέδιο Β' της Ε.Ε.

Ακόμη, η έναρξη της διαδικασίας για προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ο οποίος παραπέμφθηκε προς έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο, ανησύχησε τα μέγιστα τη Λευκωσία. Με δηλώσεις του τις προάλλες, ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε την υποστήριξη της Σοσιαλιστικής Ομάδας στη διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει. Η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε διαβήματα και ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεσμεύτηκε ότι θα εξέδιδε διορθωτική δήλωση. Τελικά, με δήλωσή της η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου επιβεβαίωσε την εμμονή της στην προώθηση του κανονισμού: «Πάντοτε υποστηρίζαμε την οικονομική βοήθεια προς τον τουρκόφωνο πληθυσμό και το απευθείας εμπόριο προκειμένου να ενισχύσουμε την ενδοκυπριακή ολοκλήρωση. Ομως, είναι προφανές ότι παράλληλα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το Πρωτόκολλο της Αγκυρας».

Αυτή είναι και η θέση της Αγκυρας, η οποία τώρα προωθείται από την Ε.Ε. ως σχέδιο Β, στην περίπτωση που για τον ένα ή τον άλλο λόγο ναυαγήσουν οι συνομιλίες.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές ο πρόεδρος Χριστόφιας δέχτηκε σκληρή κριτική από όλα τα κόμματα, τόσο για την ουσία όσο και για τους χειρισμούς. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης τον επέκρινε για τον τρόπο που διαπραγματευόταν, για σπατάλη χρόνου και την απώλεια του οροσήμου των τουρκοκυπριακών εκλογών, που ήταν το κίνητρο για τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για πρόοδο στις συνομιλίες.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας αναμένει στήριξη από τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα συμμετέχει σε κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων, στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share