Γ. Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές πριν το 2012 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές πριν το 2012

«Η Ελλάδα επιθυμεί να επιστρέψει στις αγορές πριν από το α’ τρίμηνο του 2012», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διαβεβαίωσε το... ECOFIN για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. "Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να παραμείνει μακριά από τις χρηματοοικονομικές αγορές έως το τέλος του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012. Δεν αναμένουμε να συμβεί αυτό, θέλουμε να επιστρέψουμε στις αγορές νωρίτερα", είπε.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον απόηχο του ECOFIN, ο υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές αντιλαμβάνονται την προθυμία της ευρωζώνης να βοηθήσει χώρες με προβλήματα. Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι τις βλέπει να σταθεροποιούνται. "Η αγορά αρχίζει να σταθεροποιείται και αυτά είναι καλά νέα. Πιστεύω ότι θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση".

"Είχα την ευκαιρία,'' είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου,'' να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Eurogroup χθες για την εφαρμογή του δημοσιονομικού και οικονομικού προγράμματος για το οποίο έχουμε δεσμευτεί. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο, στον προϋπολογισμό για το πρώτο τετράμηνο η υποχώρηση του ελλείμματος ξεπερνά το 40%".

"Είναι ξεκάθαρο,'' συμπλήρωσε, ''ότι η συζήτηση που είχαμε χθες για την οριστικοποίηση του μηχανισμού για την οικονομική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πέρα από την Ελλάδα, θα είναι πολύ χρήσιμη διότι θα βοηθήσει να γίνει κατανοητό από τις αγορές ότι υπάρχει σαφής προθυμία και δέσμευση ... να βοηθηθούν αυτές οι χώρες που έχουν ανάγκη, φθάνει να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο".

Αναφερόμενος στα μέτρα, τόνισε ότι "τα δημοσιονομικά μέτρα είναι περισσότερο από αρκετά για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος που έχουμε θέσει, ελαφρά πάνω από 8% στο τέλος αυτής της χρονιάς". "Τα υπόλοιπα μέτρα έχουν δρομολογηθεί και θα είναι στην ώρα τους", είπε.
Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι τον Ιούλιο θα υπάρξει η πρώτη αξιολόγηση προόδου της χώρας, προκειμένου να ξεκινήσει το φθινόπωρο η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των δανείων, ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ. Θα έχει προηγηθεί τον Ιούνιο η επίσκεψη στην Αθήνα εκπροσώπων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Ως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει και τρίτη δόση δανείου, ύψους άλλων 9 δισ. ευρώ.

Ακόμη, τον Ιούνιο οι ελληνικές αρχές θα ενημερώσουν τις Βρυξέλλες για την υλοποίηση του σχέδιο δράσης, σχετικά με τη βελτίωση των στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα.
Σχετικά με την πρόταση της ΕΕ για ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας στην ευρωζώνη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στο έκτακτο Συμβούλιο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα της ευρωζώνης, προκειμένου στο μέλλον να αποφεύγονται κρίσεις γύρω από το ενιαίο νόμισμα.
Αναφερόμενος στη δήλωση του επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, σχετικά με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το μισθολογικό κόστος στον ελληνικό δημόσιο τομέα, θα είναι συγκρατημένο, λόγω των περικοπών και των αλλαγών που προωθούνται για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και πως δεν υπάρχει ανάγκη για οποιεσδήποτε περαιτέρω παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές πολιτικές στον ιδιωτικό τομέα.
Bookmark and Share