Σειρά συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ επενδυτικό πεδίο υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθηνα.
Αλλαγή πρακτικών από τη γείτονα στις σχέσεις της με την Ελλάδα καθώς... και συμβολή της σε μία δίκαιη επίλυση του κυπριακού ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως τόνισε σε κοινή συνέντευξή τύπου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Διευκόλυνση στη χορήγηση βίζας αλλά και εκλογή των μουφτήδων στην Θράκη ζήτησε ο κ. Ερντογάν και προανήγγειλε θετικά αποτελέσματα για τη Χάλκη.
"Δεν θέλουμε το Αιγαίο να μας χωρίζει, αλλά να μας ενώνει" πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν. Οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν την ελπίδα για μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την οποία δεν θα χαρακτηρίσει η ένταση αλλά η συνεργασία και η αλληλοκατανόηση.
«Λόγω των διακυμάνσεων στις σχέσεις μας έχουμε καθήκον να αναζητήσουμε δρόμους συνεργασίας και συνεννόησης», υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο Ομόλογό του στο Χίλτον όπου διεξάγεται Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.
«Ο αριθμός και το βάθος των συμφωνιών που υπογράψαμε είναι ένδειξη της ιστορικότητας της συνάντησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, στον απόηχο της ιδρυτικής συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας, με τη συμμετοχή 18 υπουργών των δύο πλευρών, και της συνυπογραφής μνημονίων συνεργασίας στους τομείς της προστασίας του Πολίτη, της εκπαίδευσης, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, και των ευρωπαϊκών υποθέσεων .
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ωστόσο παράδοξο το να συζητάμε για διευκόλυνση στο μέλλον της εισόδου Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά όταν πάνω από αυτά θα πετούν τουρκικά μαχητικά - τα οποία χαρακτήρισε εικόνα από το παρελθόν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους φόβους που έχει καλλιεργήσει εκατέρωθεν η ιστορική εμπειρία και τόνισε: "Μπορούμε να απελευθερωθούμε από τους φόβους με κάποιους απλούς κανόνες και κάποιες πρακτικές καλής γειτονίας, όπως η υποβολή σχεδίων πτήσης.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη συμβολής της Τουρκίας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και επανέλαβε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στήριξε την τουρκική προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ ως πλήρες μέλος.
Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι το κάζους μπέλι που έχει κηρύξει η Τουρκική Εθνοσυνέλευση σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, δεν μπορεί να αρθεί μονομερώς και ότι κάτι τέτοιο συναρτάται προς την πορεία των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα. Σχετικά με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο πρότεινε τον αφοπλισμό των ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών όταν εκτελούν πτήσεις.
Για το Κυπριακό, δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις από το σημείο που τις άφησαν οι προηγούμενοι πρόεδροι πριν την «εκλογή» Έρολγου στα Κατεχόμενα. Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μέχρι το τέλος του χρόνου «θα πετύχουμε το στόχο μας».
Πάντως ο κ. Ερντογάν προανήγγειλε θετικές εξελίξεις στο ζήτημα της Θεολογικής σχολής της Χάλκης καθώς και την απόδοση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δήλωσε μάλιστα ότι δεν ενοχλείται καθόλου από τη χρήση του όρου "Οικουμενικός" ενώ τόνισε ότι οι 50.000, όπως τους υπολόγισε Ρωμιοί τουρκικής υπηκοότητας που ζουν εκτός Τουρκίας μπορούν αν πάσα στιγμή να επιστρέψουν με πλήρη δικαιώματα. Δεν παρέλειψε πάντως να ζητήσει την εκλογή των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη, ώστε να υπάρξει, όπως είπε, παραλληλισμός με τα ισχύοντα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου η κυβέρνησή του, όπως είπε, έδωσε το δικαίωμα στους υποψήφιους πατριάρχες να αποκτούν τουρκικής υπηκοότητα.
Ο κ. Ερντογάν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη επενδύσεων από κοινού σε τρίτες χώρες, ενώ αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, κάλεσε την αντιπολίτευση να συνδράμει την κυβέρνηση «σε αυτό το καθαρά εθνικό θέμα».
Νωρίτερα, ο κ. Ερντογάν έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ακολούθησε η κατ΄ ιδίαν συνεργασία Παπανδρέου-Ερνοτγάν στο Μέγαρο Μαξίμου και κατόπιν ο τούρκος πρωθυπουργός κατά σειρά συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρόεδρο της ΝΔ και τον Δήμαρχο Αθηναίων.
΄Χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα φιλική΄΄ χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς τη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Η συνάντηση, που ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών, διήρκεσε περίπου 50 λεπτά.
Αναλυτικά υπεγράφησαν 21 συμφωνίες, μνημόνια και διακηρύξεις, σήμερα Παρασκευή, από τους 17 υπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, και επισφραγίζεται η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο οποίος με τον έλληνα ομόλογό του Γ. Α. Παπανδρέου υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του Συμβουλίου.
Σε ό,τι αφορά τις Εξωτερικές Σχέσεις ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπέγραψε με τον Έλληνα αναπληρωτή Υπουργό των Εξωτερικών Δ.Δρούτσα
* την Κοινή Πολιτική Διακήρυξη για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας,
* το Πρωτόκολλο για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων,
* την Συμφωνία σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτώμενων μελών των διπλωματικών αποστολών και
* την Κοινή Δήλωση για την άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανέων-Παζαρκουλέ.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα Οικονομίας και Εμπορίου, η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη υπέγραψε με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν
* Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων μεταξύ Invest in Greece και τουρκικού Φορέα Προώθησης Επενδύσεων (ISPAT), και με τον Υπουργό Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν υπέγραψε
* Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.
Στα θέματα Περιβάλλοντος η Υπουργός Περιβάλλοντος και ο ομόλογός της Βεϊσέλ Ερογλου υπέγραψαν
* Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας και
* Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα προστασίας δασών
Στον τομέα της Ενέργειας η κα Μπιρμπίλη συζήτησε με τον υπουργό ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας κ.Τανέρ Γιλντίζ, θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων στην ευρύτερη περιοχή και υπέγραψαν
* Μνημόνιο Κατανόησης για την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας
Στον τομέα της Εκπαίδευσης,της Ερευνας και της Τεχνολογίας η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με τον Υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς
* Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και μεταξύ των αρμόδιων για τη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και του Συμβουλίου Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας -ΤUBITAK.
Επίσης η κα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με την ομόλογό της κυρία Νιμέτ Τσουμπουκτσού
* Κοινή Διακήρυξη για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της εκπαίδευσης.
Στον τομέα των Μεταφορών υπογράφτηκαν απο τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα και τον ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ
* Μνημόνιο Προθέσεων για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας
* Κοινή Διακήρυξη στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, καθώς και
* Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών.
Στον τομέα των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Προστασίας του Πολίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας Μπεσίρ Αταλάι συζήτησαν τη δυνατότητα να προσδιορισθεί κάποιο συγκεκριμένο λιμάνι, μέσω του οποίου θα γίνεται η επανεισδοχή λαθρομεταναστών, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της επαναπροώθησης και υπέγραψαν
* Κοινή Διακήρυξη επί θεμάτων παράνομης μετανάστευσης, ασύλου, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και προστασίας του πολίτη, και
* Κοινή Διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων
Στα πολιτιστικά και τουριστικά θέματα, οι υπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και Ερτουγκρούλ Γκιουνάι συζήτησαν τη δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών απο την Κίνα και άλλες χώρες, με κοινό προορισμό και υπέγραψαν
* Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και
* Κοινή Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού
Επίσης, ο Διευθυντής Συντάξεως του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Νικόλας Βουλέλης υπέγραψε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πρακτορείου ANADOLU Δρ. Χιλμί Μπενγκί
* Πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο κρατικών ειδησεογραφικών πρακτορείων
Επιπλέον υπογράφτηκε απο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΟΤ κ. Ζακολίκο και τον Πρόεδρο TSE Ταχίρ Μπουγιουκελ Βατσιγκίλ
* Μνημόνιο Κατανόησης για την Τεχνική Συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης - ΕΛΟΤ και του αντίστοιχου τουρκικού οργανισμού TSE.
Επίσης, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εκπροσωπούμενη απο τον Γ.Γ. κ. Γκόρτσο και η Τουρκική πλευρά από τον Εκρεμ Κεσκίν υπέγραψε
* Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και την Ενωσης Τουρκικών Τραπεζών (Banks Association of Turkey)
Post Top Ad
Κυριακή 16 Μαΐου 2010
Home
Unlabelled
Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν