«Μακεδονική» με ..αστερίσκο η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

«Μακεδονική» με ..αστερίσκο η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης

Πραγματοποιείται στο Στρασβούργο η 120ή Σύνοδος των ΥΠΕΞ των 47 χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης(φωτογ.).

Βρέθηκε τελικά η νομική φόρμουλα, για τον επίσημο τίτλο της σκοπιανής προεδρίας του συμβουλίου της Ευρώπης, που διαδέχεται την Ελβετία.
Η νομική φόρμουλα ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις σύμφωνα με το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών,αυτό όμως δεν εμποδίζει τη Σκοπιανή ηγεσία να μιλάει για "Μακεδονική Προεδρία".
Η... 120ή Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των 47 χωρών-μελών του Συμβουλίου διεξάγεται από την Τρίτη, ενώ την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου η Ελβετία πρόκειται να παραδώσει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ΠΓΔΜ, για τους επόμενους έξι μήνες.
Η ΠΓΔΜ έχει παραμείνει αμετακίνητη στην αρχική της θέση να τιτλοφορεί επισήμως την προεδρία της ως «Μακεδονική».
Η λύση που επελέγη τελικά από την πλευρά του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι κάθε έγγραφο της προεδρίας της ΠΓΔΜ να συνοδεύεται με την ακόλουθη διευκρίνηση:
«Σύμφωνα με το άρθρο 21.β του εσωτερικού κανονισμού του Συμβουλίου των Υπουργών, η διανομή εγγράφων εκ μέρους ενός εκπροσώπου γίνεται κάτω από την αποκλειστική ευθύνη του εν λόγω εκπροσώπου και δεν προδικάζει τη νομική ή πολιτική θέση του Συμβουλίου των Υπουργών».
Η ελληνική πλευρά κατηγορεί την ΠΓΔΜ ότι καταχράται την ευκαιρία που της δίνεται να παίξει έναν διεθνή ρόλο, για να προωθήσει τις πολιτικές της θέσεις, εκτιμά ωστόσο ότι η διευκρίνηση που συνοδεύει τα έγγραφα της προεδρίας της ΠΓΔΜ αποδεικνύει ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης αποδοκιμάζει τις επιλογές της συγκεκριμένης προεδρία...
Bookmark and Share