Πρόταση για επανάληψη της "δίκης των έξι"στον Άρειο Πάγο! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Πρόταση για επανάληψη της "δίκης των έξι"στον Άρειο Πάγο!

Οι έξι δικάστηκαν το 1922 από έκτακτο στρατοδικείο
  • Σύμφωνα με την πρότασή η δίκη πρέπει να επαναληφθεί καθώς από νεότερα στοιχεία προκύπτει ότι οι έξι ήταν αθώοι...
Να γίνει δεκτή η αίτηση για επανάληψη της δίκης των έξι πρότεινε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Τσάγγας στο Ζ΄ ποινικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με την πρότασή του η... δίκη πρέπει να επαναληφθεί καθώς από νεότερα στοιχεία που αξιολόγησε το δικαστήριο, προκύπτει ότι οι έξι καταδικασθέντες ήταν αθώοι και συνεπώς η απόφαση του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών πρέπει να ακυρωθεί και να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία λόγω παραγραφής.

Στη δίκη παρενέβη με δήλωση πολιτικής αγωγής η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, η οποία υποστήριξε το έννομο συμφέρον της λόγω των επιπτώσεων που είχαν οι ενέργειες των καταδικασθέντων στα μέλη της με τον αποκλεισμό τους από τα πατρογονικά εδάφη, την απώλεια ζωών, εδαφών, ιδιοκτησιών.

Η Ομοσπονδία η οποία εκπροσωπεί 185 σωματεία υπαλλήλων μικρασιατών προσφύγων και πλέον των 300.000 απογόνων των προσφύγων του 1922, υποστήριξε ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις των έξι προκάλεσαν την μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας από πατρογονικές ρίζες του, μετά 3.000 χρόνια παρουσίας στην Μικρά Ασία.

Οι έξι δικάστηκαν το 1922 από έκτακτο στρατοδικείο στο οποίο παραπέμφθηκαν από την επαναστατική επιτροπή για να τιμωρηθούν ως υπεύθυνοι για τις συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής. Πρόκειται για τους Γεώργιο Χατζανέστη, διοικητή της στρατιάς της Μικράς Ασίας, Δημήτριο Γούναρη, πρώην πρωθυπουργό, Μιχαήλ Γούδα, υποναύαρχο και πρώην υπουργό, Ξενοφών Στρατηγό, υποστράτηγο και πρώην υπουργός, Νικόλαο Στράτο, πρώην πρωθυπουργός, Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, πρώην πρωθυπουργός, Νικόλαο Θεοτόκη και Γεώργιο Μπαλτατζή, υπουργοί επί των στρατιωτικών και οικονομικών στην κυβέρνηση Γούναρη αντίστοιχα.

Αν και οι κατηγορούμενοι ήταν οκτώ, η ονομασία δίκη των έξι δόθηκε λόγω των έξι εκτελέσεων που τελικώς αποφασίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν την ίδια σχεδόν ημέρα στο Γουδί.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
πρωτο θεμα
Bookmark and Share