Ξεκαθαρίζουν στήριξη και όροι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ξεκαθαρίζουν στήριξη και όροι

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα .."στηριχτεί" από την τρόικα Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ όπου βεβαίως αποφασιστικό ρόλο θα έχει η Γερμανία.
Όπως είναι γνωστό, η συνδρομή των εταίρων μας στην Ευρωζώνη υπό τη μορφή δανείων με σταθερό επιτόκιο 5%, το μισό δηλαδή από ό,τι μας ζητούν οι διεθνείς αγορές, θα καλυφθεί κυρίως από τις δύο... μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. και διαχειριστής των ευρωπαϊκών δανείων θα είναι η ΕΚΤ.Το ΔΝΤ θα χορηγήσει επιπλέον πιστώσεις. Όπως έγινε γνωστό χθες, οι εκταμιεύσεις αυτές θα...ανέλθουν συνολικά στα 120 δισ. ευρώ στο διάστημα της τριετίας. Όλα αυτά ανακοινώθηκαν χθες το μεσημέρι κατά την επίσκεψη του διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν Κλόντ Τρισέ, και του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρός-Καν στη Γερμανία, οι οποίοι μετέβησαν εκεί ειδικά για το ελληνικό θέμα.
Ωστόσο εκείνο που άλλαξε εντελώς το κλίμα στις αγορές χθες ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία διαβεβαίωσε για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, ότι η χώρα της θα στηρίξει την Ελλάδα με δανεισμό. Ανέθεσε όμως στο ΔΝΤ να διασφαλίσει, ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει ένα κατάλληλο πρόγραμμα, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει τα χρήματα στη Γερμανία.
Έτσι το spread των ελληνικών ομολόγων έκανε «βουτιά» από το δυσθεώρητο ύψος άνω των 1.000 μονάδων που είχε φθάσει νωρίτερα, σταθεροποιούμενο στις 600 αργά το απόγευμα. Τα γεγονότα αυτά πείθουν ότι οι αγορές κρίνουν πάντοτε με ρεαλισμό τις εξελίξεις και αξιολογούν μόνο υπαρκτά στοιχεία και όχι «ευχές».
Και ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει οριστική διευθέτηση, με έναρξη δανειοδοτήσεων προς την Ελλάδα, φαίνεται ότι κομβικό σημείο για όλα αποτελεί η δέσμευση της Αθήνας για τήρηση των νέων προϋποθέσεων, που έχουν τεθεί από την «τρόικα» και κυρίως το ΔΝΤ.
Αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλο «πακέτο» πολιτικών, που αγγίζουν όλες τις εκφάνσεις της οικονομίας μας. Με τον τρόπο αυτό προδιαγράφονται επίσης και οι προϋποθέσεις για πιθανές αντίστοιχες παρεμβάσεις σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Το μεγάλο μέγεθος της συνολικής στήριξης με 120 δισ. και η συμφωνία για το νέο «πακέτο» πολιτικών δεν αφήνουν αμφιβολία ότι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη δεν θα διακινδυνεύσουν περαιτέρω αναταράξεις.
Bookmark and Share