Θετική ανταπόκριση από την Ευρώπη. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Θετική ανταπόκριση από την Ευρώπη.

Συνιστά ενεργοποίηση του μηχανισμού

Θετικές είναι οι αντιδράσεις από την ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.
Η Κομισιόν συστήνει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, θεωρώντας πως η...δέσμη μέτρων αποτελεί ισχυρό και αξιόπιστο πακέτο. Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί πως η Ελλάδα θα αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Σε γραπτή δήλωση από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μια δύσκολη, αλλά αναγκαία διαδικασία μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να μπει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμο δρόμο και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, ενώ επισημαίνει πως με τη βοήθεια που θα παραχθεί στην Ελλάδα θα διαφυλαχθεί και η σταθερότητα της ευρωζώνης.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτή η συμφωνημένη δέσμη μέτρων αποτελεί ένα ισχυρό και αξιόπιστο πακέτο και, όπως αναφέρεται στη δήλωση, συστήνει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας στη βάση ενός συμφωνημένου πολυετούς προγράμματος προσαρμογής.

Μέρκελ: Παράδειγμα προς αποφυγή η Ελλάδα

Ως παράδειγμα προς αποφυγή, θεωρεί η Γερμανίδα καγκελάριος Αγνκελα Μέρκελ, την ελληνική περίπτωση, υποστηρίζοντας πως οι αυστηροί όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, θα παρακινήσουν και άλλες χώρες στην ευρωζώνη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να καταβάλουν τις μέγιστες των προσπαθειών για ν΄αποφύγουν μια παρόμοια κατάσταση.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, η καγκελάριος ισχυρίστηκε πως όλοι οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν πως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι σε καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα, ενώ έχουν ήδη ανακοινώσει οικονομικά προγράμματα που θα τις βοηθήσει να αποφύγουν τη συμβολή του ΔΝΤ.
Bookmark and Share