Η Eυρώπη της ONE έχασε την εύθραυστη ισορροπία της... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Η Eυρώπη της ONE έχασε την εύθραυστη ισορροπία της...

Eνώ εμείς το έχουμε ρίξει, δικαίως, στις απεργιακές διαδηλώσεις, σε εκείνους διαφαίνεται ο πανικός.

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει το naked short selling ξεσήκωσε θύελλα στις αγορές και στις λοιπές... πρωτεύουσες.
Eνας πραγματικός πανικός, που απορρέει κυρίως από το εξελισσόμενο κραχ των κρατικών ομολόγων και των τραπεζικών μετοχών. Επικίνδυνη αύξηση χρεών, ραγδαία πτώση κερδών και οδυνηρά αποτυχημένες πολιτικά αποφάσεις έχουν καταστήσει ιδιαίτερα ευάλωτες τις οικονομίες.
Oι...ειδικοί των χρεοκοπιών επίμονα προειδοποιούν τους πάντες για επερχόμενες επικίνδυνες στιγμές, αλλά η δημοσιονομική κατάσταση και το νομισματικό κόστος χειροτερεύουν, δημιουργώντας μύριες παγίδες στις οικονομίες της Zώνης του Eυρώ και στις αντοχές των επιχειρήσεων και των τραπεζών.

H εβδομάδα εξελίχθηκε για την Eυρώπη της ONE σε «εφιαλτικές» σκηνές, χάνοντας στην κυριολεξία την εύθραυστη ισορροπία της, πήρε διαστάσεις δράματος στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη και στο Παρίσι. Tουλάχιστον, το ευρώ φρόντισε να λειάνει τις παγίδες με την ανάκαμψή του χάρη στις παρεμβάσεις που λέγεται ότι έγιναν εκ μέρους της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας (EKT). Χθες, πέτυχε σημαντική ανάκαμψη στα 1,2390 έναντι του δολαρίου, αλλά μια ανάκαμψη που θα αποδειχθεί φρούδα.

Ευτυχώς, όμως, δεν μας άφησαν να γίνουμε «Lehman Brothers». Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε: «Αποφύγαμε μία πτώχευση α λα “Lehman Brothers” σε ευρωπαϊκό έδαφος και θα πρέπει να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα, για να διαφυλάξουμε την οικονομική σταθερότητα και την εύθραυστη, ακόμα, οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη».

Τρία βασικά στοιχεία που θα συνθέσουν την εικόνα της σταθερής οικονομικής Ζώνης Ευρώ, τώρα και στο μέλλον, παρουσίασε χθες ο επίτροπος. Ο κ. Ρεν τόνισε τα τρία βασικά στοιχεία που θα πρέπει από εδώ και στο εξής να μας απασχολούν: Πρώτον, να συνεχίσουμε την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αποφύγαμε μία πτώχευση α λα «Lehman Brothers» σε ευρωπαϊκό έδαφος. Δεύτερον, να επιταχύνουμε, εντείνουμε και ολοκληρώσουμε την οικονομική μεταρρύθμιση των αγορών. Πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο το δυνατόν ταχύτερα. Πρέπει να δημιουργήσουμε πλαίσιο διόρθωσης του συστήματος των δημοσιονομικών αγορών. Πρέπει να συνεργασθούμε στη βάση της ιδέας μιας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς ώστε να δημιουργήσουμε το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για τις αγορές, ολοκληρώνοντας τη μεταρρύθμιση.

Και τρίτον, να προχωρήσουμε στη λήψη αποφάσεων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, να ενισχύσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με δημοσιονομική επισκόπηση, με τη θέσπιση κυρώσεων και με κανόνες.

Για όλα αυτά «αναλάβαμε την πρωτοβουλία και θα προχωρήσουμε άμεσα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, πρέπει να δράσουμε χωρίς καθυστέρηση».

Παράλληλα, τόνισε πως συμφωνεί με τους ευρωβουλευτές που ζητούν οικονομική ένωση, συμπληρωματική της νομισματικής.

Οσον αφορά την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο επίτροπος εξέφρασε την εκτίμησή του προς το Ευρωκοινοβούλιο για την έως τώρα υποστήριξη που έχει επιδείξει και κάλεσε τους ευρωβουλευτές για περαιτέρω συνεργασία στις μελλοντικές πρωτοβουλίες. «Ετσι θα πρέπει να προχωρήσουμε τώρα», είπε, «αυτό είναι το δίδαγμα από την κρίση».

Ο Ολι Ρεν πρόσθεσε ακόμη ότι είναι απαραίτητη η συμμαχία των θεσμικών οργάνων για να επιτευχθούν οι στόχοι και υπενθύμισε πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση παρήγε πάντοτε το καλύτερο αποτέλεσμα υπό τη συμμαχία των θεσμικών οργάνων».

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές ζήτησε την υποστήριξή τους στην προσπάθεια αυτή: «Παρακαλώ, βγείτε να πείσετε τους ψηφοφόρους σας και βοηθήστε μας να πείσουμε την προεδρία, όχι μόνο την ισπανική, αλλά και τις άλλες. Κάνετε να ακουστεί η φωνή σας στους λαούς σας», κατέληξε ο κ. Ρεν.
Ζ.Ζήκου














kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share