Παράταση στο «σίριαλ» Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης ως το Φεβρουάριο 2011 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Παράταση στο «σίριαλ» Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης ως το Φεβρουάριο 2011

Μέχρι και το Φεβρουάριο του 2001 παρατείνεται το «σίριαλ» του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, καθώς τότε η Σόφια πρόκειται να πάρει την οριστική της απόφαση για την κατασκευή του ή όχι.

Λίγες ημέρες μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόϊκο Μπορίσοφ, ότι η χώρα του...αποσύρεται από το σχέδιο του αγωγού, η υπουργός Περιβάλλοντος Νόνα Καρατζόβα, μιλώντας στο ραδιόφωνο Darik, εξήγησε ότι το υπουργείο της αναμένει από την εταιρεία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, να υποβληθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Εφόσον υπάρξουν σημεία στα οποία θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις- συμπλήρωσε- η μελέτη θα επιστραφεί στην εταιρεία για αναθεώρηση. Εν συνεχεία θα επαναξιολογηθεί και θα ακολουθήσει δημόσιος διάλογος με μη κυβερνητικές οργανώσεις, και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι σύμφωνα με την υπουργό, ο πιθανότερος χρόνος για τη λήψη της οριστικής απόφασης, είναι ο Φεβρουάριος του 2011. Το αν δηλαδή η Σόφια πει το «ναι» ή το «όχι» στον αγωγό, θα το ξέρουν η Αθήνα και η Μόσχα, σύμφωνα τουλάχιστον με την υπουργό, σε… οκτώ μήνες από σήμερα !

Διασκεδάζουν τις εντυπώσεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα απόλυτης σύγχυσης, Βούλγαροι αξιωματούχοι επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να «εξηγήσουν» στην κοινή γνώμη της χώρας τους τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Μπορίσοφ, αλλά και να κατευνάσουν τα πνεύματα, στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Δεν το καταφέρνουν ωστόσο και με πολύ επιτυχία, αν τουλάχιστον κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του προέδρου της ρωσικής Τρανσνέφτ, Νικολάι Τοκάρεφ, του πλειοψηφούντος μετόχου στην εταιρεία του αγωγού, ο οποίος και μίλησε απαξιωτικά για τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό. Και όλα αυτά, ενώ στις 15 Ιουλίου ο κ. Μπορίσοφ επισκέπτεται τη Μόσχα…

«Άλλα λέει τη μια ημέρα, άλλα την επόμενη»

«Η επίσκεψη του κ. Μπορίσοφ στη Μόσχα θα μας δώσει την ευκαιρία να ανανεώσουμε τις συζητήσεις με τους Βούλγαρους εταίρους για το μέλλον του προγράμματος», δήλωσε από την Αγία Πετρούπολη, ο κ. Τοκάρεφ. Σύμφωνα με το πρακτορείο RBK, σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της εταιρείας που διαχειρίζεται τους αγωγούς πετρελαίου και αερίου της Ρωσίας, δήλωσε ότι οι βουλγαρικές αρχές αλλάζουν κατεύθυνση κάθε μέρα, ενώ ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός «άλλα λέει τη μία μέρα και άλλα την επόμενη».

«Η εταιρεία μου δεν έχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για τις θέσεις της Βουλγαρικής κυβέρνησης», συμπλήρωσε ο κ. Τοκάρεφ, ο οποίος προειδοποίησε τη Βουλγαρία ότι εξαιτίας όλων αυτών των καθυστερήσεων θα υποχρεωθεί να καταβάλλει υψηλό τίμημα.


Προειδοποιήσεις για αποζημιώσεις και από τους ίδιους τους Βουλγάρους

Δείγμα του πόσο ενόχληση έχει προκαλέσει η στάση Μπορίσοφ ακόμη και μέσα στη χώρα του, είναι το γεγονός ότι στο ίδιο μήκος κύματος με τον επικεφαλής της Τρασνέφτ κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του βουλγαρικού σκέλους της κοινοπρακτικής εταιρείας του αγωγού Trans Balkan Pipeline. «Εφόσον η Βουλγαρία εμμείνει στην απόφασή της να αποσυρθεί από το project, τότε όσοι επένδυσαν στον αγωγό (ρωσική Transneft, κοινοπραξία Θράκη, όμιλος Λάτση), θα ζητήσουν αποζημιώσεις από τη Βουλγαρική κυβέρνηση, και εφόσον δεν ικανοποιηθούν, θα καταφύγουν στη διεθνή διαιτησία», είπε ο κ. Πλάμεν Ρούσεβ, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο BNR…
Bookmark and Share