Απλήρωτοι προμηθευτές αφαίρεσαν υλικά νοσοκομείου... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Απλήρωτοι προμηθευτές αφαίρεσαν υλικά νοσοκομείου...

Ορθοπεδικό υλικό και υλικά οστεοσύνθεσης αφαίρεσαν απλήρωτοι προμηθευτές από την Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, διογκώνοντας το πρόβλημα της δυσλειτουργίας στα χειρουργεία, όπου οι επεμβάσεις λόγω έλλειψης υλικών μειώθηκαν κατά 50% - 70%..

Η πρωτοφανής εισβολή σε δημόσιο νοσοκομείο προμηθευτών που ζητούσαν την επιστροφή των...υλικών και μοσχευμάτων, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο πίεση για την εξόφληση των οφειλών από την κυβέρνηση, σημειώθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης της υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στη Θεσσαλονίκη.

Η ίδια η υπουργός κάλεσε τους προμηθευτές να μη δημιουργούν προβλήματα στα νοσοκομεία και να αναγνωρίσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για διακανονισμό των χρεών. «Εχουν κι αυτοί ευθύνη να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι επί πολλά χρόνια λειτουργούσαν μέσα σ’ ένα πλαίσιο στο οποίο δεν υπήρχε ούτε η δέουσα εποπτεία ούτε ο αντίστοιχος έλεγχος και με τεράστιες υπερτιμολογήσεις ειδών. «Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις δικές της, να διακανονίσει δηλαδή ένα χρέος που κληρονόμησε, αλλά από την πλευρά τους και οι προμηθευτές οφείλουν να συμβάλουν σ’ αυτήν τη συγκυρία».

Η δυσλειτουργία στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» ξεκίνησε πριν από περίπου 15 ημέρες. Χρόνια ορθοπεδικά περιστατικά μεγαλώνουν τις λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, καθώς οι προμηθεύτριες εταιρείες αρνούνται να χορηγήσουν υλικά παρά μόνον για επείγοντα περιστατικά. «Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις υλικών», επιβεβαίωσε στην Κ» ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του «Γ. Παπανικολάου», καθηγητής κ. Αναστάσιος Χριστοδούλου. Στην έλλειψη αυτή οφείλεται η μείωση των επεμβάσεων κατά 50% - 70%. Επεμβάσεις σε χρόνιους ασθενείς αναβάλλονται επ’ αόριστον κι αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τις αποπληρωμές των χρεών, η κατάσταση θα χειροτερέψει.
Τον τρόπο διακανονισμού των χρεών προς τους προμηθευτές (σε 6,2 δισ. ανέρχονταν τον περασμένο Οκτώβριο) από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, αλλά και το σύστημα προμηθειών προς τα νοσοκομεία (παρατηρητήριο τιμών για τα αναλώσιμα, ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς), επανέλαβε κ. Ξενογιαννακοπούλου, στο πλαίσιο σύσκεψης με τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ και τους διοικητές των νοσοκομείων Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον εξορθολογισμό των δαπανών, στην καταπολέμηση της αδιαφάνειας και της σπατάλης και στην αναβάθμιση του ΕΣΥ.
Bookmark and Share