Συμφωνίες τουριστικών πρακτόρων Ελλάδας -Βουλγαρίας - Τουρκίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Συμφωνίες τουριστικών πρακτόρων Ελλάδας -Βουλγαρίας - Τουρκίας

για κοινά πακέτα.

Με 30 συμφωνίες για την προώθηση κοινών πακέτων τουρισμού, δύο και τριών εβδομάδων, στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, στις οποίες κατέληξαν τουριστικοί πράκτορες από τις...χώρες αυτές, ολοκληρώθηκαν, σήμερα, στη Χαλκιδική, οι εργασίες του 1ου ελληνοβουλγαρικού και ελληνοτουρκικού φόρουμ για τον τουρισμό, που διοργάνωσαν το Ελληνοβουλγαρικό και το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Οι τουριστικοί πράκτορες από την Τουρκία δρομολογούν, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τη Βόρεια Ελλάδα, τη διάθεση πακέτων θεματικών μορφών τουρισμού, με βασικό προορισμό το νομό Χαλκιδικής, την καλοκαιρινή περίοδο, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού και του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Κουτσίκος.

Η Χαλκιδική, θα είναι, επίσης, το επίκεντρο των ειδικών πακέτων που επεξεργάζονται οι Βούλγαροι, οι Τούρκοι και οι Ελληνες τουριστικοί πράκτορες. Όπως προβλέπεται από τα συμφωνηθέντα, η ελληνική αγορά θα τροφοδοτεί με μεγαλύτερο - από τον υφιστάμενο - αριθμό επισκεπτών, τα τουριστικά θέρετρα της Βουλγαρίας τη χειμερινή περίοδο, ενώ, αντίστοιχα, η βουλγαρική αγορά θα αποτελεί «δεξαμενή» επισκεπτών για τη Χαλκιδική, την καλοκαιρινή περίοδο.

Η Τουρκία καλείται να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο, καθώς για την προώθηση αυτών των πακέτων «επιστρατεύονται» θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία και προορισμοί, όπως η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη.

Στη διάρκεια των εργασιών του φόρουμ υπογραμμίστηκε- μεταξύ άλλων- από τους ομιλητές πως τα πλεονεκτήματα των τριών χωρών (φυσικός πλούτος, πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία, εναλλακτικές μορφές τουρισμού) μπορούν να δημιουργήσουν μια κοινή «πλατφόρμα» ανάπτυξης του τουρισμού στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Ο κ. Κουτσίκος, αφού επισήμανε πως η Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό επενδυτή, τόσο στη Βουλγαρία, όσο και στην Τουρκία, με επενδεδυμένο κεφάλαιο που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και τα 6 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, πρόσθεσε ότι, το 2009, το 32% του συνόλου των Βούλγαρων πολιτών που ταξίδεψαν στο εξωτερικό για τις διακοπές τους, επέλεξαν την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Χουσείν Οζντεμίρ διατύπωσε την εκτίμηση ότι, η γεωγραφική και η πολιτιστική εγγύτητα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσει τη «βάση» για την προώθηση κοινών τουριστικών πακέτων.

Ο ίδιος τόνισε ότι, το 2009 η Βουλγαρία κατατάχθηκε στην πέμπτη θέση, αναφορικά με την προσέλευση επισκεπτών από το εξωτερικό και πρόσθεσε ότι περιοχές και πόλεις της Βουλγαρίας (Σόφια, Μπουργκάς, Βάρνα), αλλά και της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Καβάλα και νομός Χαλκιδικής) κατατάσσονται στους προορισμούς, που επισκέπτονται οι Τούρκοι τουρίστες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ένωσης φορέων τουρισμού-ευεξίας της Βουλγαρίας, Στάνιμιρ Στάνκοφ τόνισε ότι η Βουλγαρία διαθέτει πλεόνασμα αναξιοποίητων, μέχρι στιγμής, ιαματικών πηγών, αφού στη χώρα του, υπάρχουν τουλάχιστον 600 ιαματικές πηγές, που ενισχύουν το τουριστικό «χαρτοφυλάκιό» της.

Το Πόμοριε, το Βέλιγκραντ, το Χάσκοβο, το Σαντάνσκι, είναι ορισμένα μόνο κέντρα τουρισμού-ευεξίας, που προσελκύουν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, επισήμανε και πρόσθεσε πως ο ιαματικός τουρισμός «παράγει» περίπου το 8% του ΑΕΠ της Βουλγαρίας.

Πέραν του ιαματικού τουρισμού, μια άλλη πρόταση ήταν αυτή για την προώθηση πακέτων του ιατρικού τουρισμού. Ο πρώην υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας (επί κυβέρνησης Σεργκέι Στανίσεφ) και πρόεδρος της εταιρίας «Nadejda», Βαλέρι Τζέκοφ, παρότρυνε τους τουριστικούς πράκτορες να εξετάσουν αυτή την προοπτική και να προσεγγίσουν ταμεία ασφάλισης από χώρες της Ευρώπης για να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις - πλαίσιο τουριστικών πακέτων, που θα απευθύνονται σε αυτή την ομάδα - «στόχο».
Bookmark and Share