Ιράν: Πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια αναχωρούν για τη Γάζα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Ιράν: Πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια αναχωρούν για τη Γάζα

Στα βήματα της ... Άγκυρας η Τεχεράνη,προφανώς επιχειρεί να "τεστάρει" την αντίδραση των Ισραηλινών.

Το Ιράν στέλνει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό ραδιόφωνο -- η πρωτοβουλία θεωρείται προκλητική από το Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί την Τεχεράνη πως εξοπλίζει τους ισλαμιστές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς υπό τον...έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

Ένα πλοίο που αναχώρησε χθες Κυριακή και ένα δεύτερο που θα έχει αποπλεύσει μέχρι την Παρασκευή, μεταφέρουν τρόφιμα, οικοδομικά υλικά και παιχνίδια. Τα πλοία συμμετέχουν στις διεθνείς προσπάθειες για να διακοπεί η απομόνωση που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το ιρανικό ραδιόφωνο. "Μέχρι να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας, το Ιράν θα συνεχίσει την αποστολή βοήθειας με πλοία", δήλωσε αξιωματούχος της ιρανικής οργάνωσης για την Προστασία του Παλαιστινιακού Έθνους.

Οργή προκάλεσε στην κοινή γνώμη στις μουσουλμανικές χώρες η ισραηλινή έφοδος στις 31 Μαΐου εναντίον στολίσκου που μετέφερε διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα φιλο-παλαιστίνιοι ακτιβιστές. Η Τεχεράνη καταδίκασε απερίφραστα τη φονική επιχείρηση. Αξιωματούχος της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου είπε ότι 100.000 Ιρανοί έχουν δηλώσει εθελοντές για εν δυνάμει πλήρωμα των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Ιράν".

Παράλληλα οι Φρουροί της Επανάστασης, ο επίλεκτος στρατός του ιρανικού καθεστώτος, ανακοίνωσαν ότι δεν προτίθενται να συνοδεύσουν πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία τους. "Ένα τέτοιο θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη", δήλωσε ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, ο διοικητής των Πασνταράν, ο οποίος σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, "διέψευσε" τις πληροφορίες για το θέμα αυτό.

Ο αγιατολάχ Αλί Σιραζί, εκπρόσωπος του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στους Φρουρούς της Επανάστασης, είχε δηλώσει στις 6 Ιουνίου ότι "οι ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών" ήταν "πανέτοιμες να συνοδεύσουν στολίσκους με ανθρωπιστική βοήθεια που προέρχεται από όλο τον κόσμο για τον καταπιεσμένο λαό της Γάζας", αν ο Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης δώσει τη σχετική εντολή. Η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος προτίθεται να στείλει σύντομα δύο πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους του θύλακα της Γάζας, όπου έχει επιβληθεί αυστηρός ισραηλινός αποκλεισμός. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και υποστηρίζει τα παλαιστινιακά ισλαμιστικά κινήματα, κυρίως τη Χαμάς.
Bookmark and Share