Θεσσαλονίκη:Αναφορά - «βόμβα» για διεφθαρμένους εφοριακούς - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Θεσσαλονίκη:Αναφορά - «βόμβα» για διεφθαρμένους εφοριακούς

Ενα οργανωμένο κύκλωμα με διεφθαρμένους εφοριακούς που εισέπρατταν μίζες εκατομμυρίων ευρώ, στήνοντας ακόμη και off shore εταιρίες, περιγράφει ο 56χρονος επιχειρηματίας Νίκος Κασιμάτης στην καταγγελία - φωτιά που διαβίβασε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης.
Ο επιχειρηματίας, ο...
οποίος κατηγορείται ως ένας από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης κομπίνας με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, κατονομάζει τουλάχιστον 15 εφοριακούς, επιθεωρητές, προϊσταμένους τμημάτων ακόμη και άνδρες του ΣΔΟΕ, και υποστηρίζει ότι «λαδώθηκαν» με μεγάλα χρηματικά ποσά για να κάνουν τα στραβά μάτια σε παραβάσεις επιχειρήσεων και να μην επιβάλλουν πρόστιμα, ενώ υποδεικνύει και τους δρόμους που ακολούθησε το «βρόμικο» χρήμα.

Στην πολυσέλιδη αναφορά του ο επιχειρηματίας αποδέχεται τις κατηγορίες που του αποδίδονται σχετικά με τα ποσά που εισέπραξε από παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, ενώ αποκαλύπτει και ονόματα εφοριακών αρκετοί από τους οποίους εξακολουθούν να υπηρετούν σε νευραλγικές θέσεις και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο όπως ισχυρίζεται δωροδοκούνταν οι εφοριακοί.

Στοιχεία - φωτιά

Ο 56χρονος επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι μπορεί να αποδείξει τις καταγγελίες που κάνει με μάρτυρες αλλά και με στοιχεία που φέρεται να διαθέτει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Ν. Κασιμάτης ισχυρίζεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις αναλάμβανε ο ίδιος να «λαδώσει» τους εφοριακούς, χρησιμοποιώντας μετρητά, ενώ αναφέρει ακόμη και τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούνταν ως «ταμείο» για τις μίζες που καταγγέλλεται ότι εισέπρατταν οι υπάλληλοι των εφοριών.

Εφοριακός με off shore!

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που κάνει ο 56χρονος για εφοριακό ο οποίος φέρεται ότι χρησιμοποιούσε μία off shore εταιρία για να «κρύβει» τα... ευμεγέθη φακελάκια που καταγγέλλεται ότι εισέπραττε. Ο Ν. Κασιμάτης περιγράφει στην αναφορά του δωροδοκίες που τελέστηκαν την περίοδο από το 1999 έως το 2003 και κάνει λόγο για πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις, τα οποία δε βεβαιώθηκαν μετά τις μίζες που εισέπραξαν οι καταγγελλόμενοι εφοριακοί υπάλληλοι.

Μίζες εκατομμυρίων ευρώ

Ο 56χρονος περιγράφει μία προς μία τις υποθέσεις για τις οποίες ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία για διεφθαρμένους εφοριακούς και αναφέρει συγκεκριμένα χρηματικά ποσά τα οποία φέρεται ότι δόθηκαν ως μίζες. Οπως υποστηρίζει, μόνο για δύο συγκεκριμένες υποθέσεις είχε δοθεί ως φακελάκι σε εφοριακούς το ποσό των 400.000.000 δραχμών (1,2 εκατ. ευρώ) και κατονομάζει τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους.

Σκέψεις για ειδικό εφέτη ανακριτή

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρέλαβε την αναφορά του 56χρονου, ξεκίνησε να μελετά προσεκτικά τις καταγγελίες και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί του επιχειρηματία. Μάλιστα λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης εξετάζεται το ενδεχόμενο μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών, ώστε ν' αποφασιστεί ο ορισμός ειδικού εφέτη ανακριτή, ο οποίος θα αναλάβει το χειρισμό της δικογραφίας.

Ο 56χρονος Νίκος Κασιμάτης, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο έφαγε την πρώτη του «καμπάνα» για το σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ύψους τουλάχιστον 15 δισ. δραχμών, πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2002 είχε «κοπεί» την τελευταία στιγμή από το συνδυασμό του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, καθώς είχε ήδη γίνει γνωστή η εμπλοκή του στην υπόθεση.

Ηταν καταζητούμενος για περισσότερα από πέντε χρόνια και συνελήφθη τον Ιούνιο του 2009. Για την υπόθεση με το ΦΠΑ αρχικά είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος δεκάδων εφοριακών υπαλλήλων, αλλά και τελωνειακών. Απ' αυτούς σήμερα πέντε βρίσκονται στη φυλακή, καθώς σε βάρος τους έχουν επιβληθεί ποινές κάθειρξης από τα αρμόδια δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενώ κρατούμενοι βρίσκονται και επιχειρηματίες που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Οπως έχει κατατεθεί για το συγκεκριμένο σκάνδαλο, «οι εφοριακοί εισέπρατταν το 30% έως 40% από τα μεγάλα χρηματικά ποσά που δίνονταν παράνομα ως επιστροφή ΦΠΑ».
Πηγή:Aγγελιοφόρος
Ρεπορτάζ:B.Kυριακούλης
Bookmark and Share