Εργασιακό: Με δόσεις η αποζημίωση.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Εργασιακό: Με δόσεις η αποζημίωση..

Στο 5% αυξάνεται το όριο των απολύσεων!

Σύμφωνα με το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος ''Ρυθμίσεις Εργασιακών θεμάτων για τις ανάγκες εφαρμογής προγράμματος σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας,'' οι αλλαγές έχουν ως εξής:
- Αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων. Τα όρια καθορίζονται ως εξής:

α) Μέχρι 6 εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν 20 έως 150 εργαζόμενους .
β) Ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους.


- Αποζημιώσεις: Καταρχάς ο εργοδότης οφείλει να προειδοποιήσει τον εργαζόμενο, από ένα ως τέσσερις μήνες (αναλόγως των ετών δουλειάς) πριν από την απόλυση. Όταν η αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας υπερβαίνει τις αποδοχές δύο (2) μηνών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει κατά την απόλυση μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις αποδοχές δύο μηνών.

Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές δύο μηνών, εκτός και αν το ποσό που υπολείπεται για την εξόφληση του συνόλου της αποζημιώσεως είναι μικρότερο. Η πρώτη δόση καταβάλλεται την επομένη της συμπλήρωσης διμήνου από την απόλυση.

- ΟΜΕΔ: Η προσφυγή στις υπηρεσίες διαιτησίας του Οργανισμού μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών ή μονομερώς από οποιοδήποτε μέρος, εφ΄ όσον το άλλο αρνήθηκε τη μεσολάβηση.

Η απόφαση του διαιτητή εξομοιώνεται με συλλογική σύμβαση εργασίας και ισχύει από την επομένη της υποβολής της αίτησης για μεσολάβηση.

Επιπλέον, στα μέτρα που προβλέπονται για την αποτροπή απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας, συμπεριλαμβάνονται το δικαίωμα της αυτασφάλισης αλλά και της κάλυψης, κατά περιπτώσεις, του 20% των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ.

Σχετικά με τις αποδοχές των νέων ηλικίας ως 25 ετών, το προεδρικό διάταγμα ορίζει το 80% του κατώτατου μισθού της κλαδικής ή (όταν δεν υφίσταται) της γενικής συλλογικής σύμβασης για τους νέους ως 21 ετών και το 85% για τους νέους 21-25 ετών.

Ακόμη, μεταξύ εργοδοτών και ατόμων 15-18 ετών, δύνανται να καταρτίζονται ειδικές συμβάσεις μαθητείας, μέχρι ενός έτους, με σκοπό την απόκτηση δεξιοτήτων. Οι εργαζόμενοι σ'αυτή την περίπτωση λαμβάνουν το 70% της γενικής συλλογικής σύμβασης.

Οι προαναγγελθείσες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις συζητήθηκαν στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη μεταξύ των επιτηρητών, του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Επί τάπητος τέθηκε και η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, αρμοδιότητος του ΥΠΟΙΚ.

Αύριο, θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση μεταξύ του κ. Α.Λοβέρδου και της αντιπροσωπείας της τρόικας όπου θα ''κλειδώσει'' το έτερο μείζον θέμα των ημερών, το Ασφαλιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share