Πως βλέπουν οι ελεγκτές τα όσα κάναμε μέχρι τώρα..
Ενδείξεις ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να είναι...μικρότερη από το 4% που προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης εντόπισαν οι ελεγκτές της τρόικας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τις χθεσινές πρώτες επαφές τους με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Oρισμένοι δείκτες που καταγράφουν σημαντικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας έχουν θετικό πρόσημο (π.χ. η αύξηση του δείκτη παραγγελιών στη βιομηχανία κατά 4,4% και η αύξηση του τζίρου των καταλυμάτων και εστιατορίων κατά 2,9%) και ουσιαστικά προοιωνίζονται μικρότερη ύφεση από το -4% που έχει προβλέψει η κυβέρνηση ή τουλάχιστον δεν φαίνεται να συμβαδίζουν με την πρόβλεψη αυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν δεν αποτολμάται αναθεώρηση της εκτίμησης από το υπουργείο Οικονομικών.
Από κει και πέρα αγκάθι παραμένει η πορεία των εσόδων και ειδικά εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους το προγράμματος σταθερότητας Ο μεγαλύτερος "πονοκέφαλος" του οικονομικού επιτελείου, επί του παρόντος, είναι τα έσοδα του ΦΠΑ που βρίσκονται στα περσινά επίπεδα, όταν έχει υπολογιστεί 1,4 δισ. ευρώ επιπλέον από την πρώτη αύξηση των συντελεστών τον Απρίλιο και άλλα 800 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη αύξηση τον Ιούλιο.
Πέρα από τις δημοσιονομικές επιδόσεις, για τις οποίες θα γίνει τελική αξιολόγηση τον Αύγουστο όταν θα έχει αποδώσει πλήρως το πακέτο των πρόσθετων μέτρων του Μνημονίου, η τρόικα πιέζει και για τα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να έχουν ληφθεί έως το τέλος του μήνα. Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι οι ρυθμοί, ειδικά για την ολοκλήρωση τόσο των θεσμικών όσο και των κανονιστικών μέτρων, όχι μόνο δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν, αλλά αντίθετα θα πρέπει να ενταθούν αφού μένουν ακόμη πολλά να γίνουν μέχρι και το τέλος του μήνα ώστε η Ελλάδα να περάσει και τις επόμενες εξετάσεις (μέσα στο Σεπτέμβριο).
Ειδικότερα, πρέπει να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων που θα αποτρέπουν τη δημιουργία ελλειμμάτων, το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, το νομοσχέδιο για το Ταμείο θωράκισης των τραπεζών, η επανεξέταση του πτωχευτικού νόμου για τους ιδιώτες, καθώς και η τοποθέτηση επικεφαλής στη Στατιστική Αρχή με την έγκριση της Βουλής.
Νωρίτερα από τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, θα κατατεθούν, επίσης στη Βουλή, τα νομοσχέδια για το νέο ασφαλιστικό των ιδιωτικών και των δημοσίων υπαλλήλων.
Το «διευθυντήριο» του κλιμακίου της τρόικας το οποίο συμπληρώθηκε χθες με την άφιξη στην Αθήνα του κ. Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ και Σέρβας Ντερούζ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε μια συνάντηση ανασκόπησης με τον υπουργό οικονομικών.
Οι πέντε επικεφαλής του κλιμακίου μεταφέροντας και τα στοιχεία που συνέλεξαν από την προχθεσινή επίσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ζήτησαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου στενότερη εποπτεία του προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών και ενίσχυση του μηχανισμού είσπραξης των εσόδων. Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα πεδία που θεωρούνται «αδύναμοι κρίκοι» της δημοσιονομικής πολιτικής όπως είναι τα δημόσια νοσοκομεία, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία με βάση την έως τώρα πορεία απειλούν με υπερβάσεις, ειδικά ο ΟΑΕΕ και ο ΟΠΑΔ.
Η επίσκεψη του πολυμελούς κλιμακίου ολοκληρώνεται σήμερα με τις τελικές συναντήσεις που θα έχουν οι εμπειρογνώμονες με τον υπουργό Οικονομικών, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τον υπουργό Εργασίας και μια συνάντηση νωρίς το πρωί στο υπουργείο Υγείας όπου θα πάρουν και τα τελικά στοιχεία για την φαρμακευτική δαπάνη και τις προοπτικές που υπάρχουν μέχρι και το τέλος του χρόνου για περικοπές στο ΕΣΥ.
Ρεπορτάζ του Στέλιου Κράλογλου
Πηγή capital.gr
Post Top Ad
Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010
Home
Unlabelled
Τι λέει η τρόικα πίσω από τις κλειστές πόρτες