Ανησυχητικά μηνύματα εκπέμπουν οι περισσότερες βασικές ξένες αγορές από τις οποίες εξαρτάται η πορεία του ελληνικού τουρισμού τη φετινή περίοδο, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι θα σημειωθεί για δεύτερη συνεχή σεζόν συρρίκνωση τόσο του αριθμού των επισκεπτών όσο και του ύψους των τουριστικών εισπράξεων.
Η πρόβλεψη ότι θα προστεθούν νέες απώλειες φέτος στο 1 εκατ. λιγότερων αφίξεων του 2009 και στο 1,2 δισ. λιγότερων τουριστικών εσόδων ενισχύει κυρίως το...γεγονός ότι από τις δύο βασικές αγορές για την Ελλάδα, τη γερμανική και την αγγλική, παρατηρείται συνεχόμενη πτώση κρατήσεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Νίκο Αγγελόπουλο, από τη Γερμανία (2.364.488 αφίξεις το 2009) η μείωση διατηρείται σε διψήφιο ποσοστό, ενώ σε μονοψήφιο ποσοστό κινείται η κάμψη από την Αγγλία (2.112.151 αφίξεις το 2009). Το πλέον ανησυχητικό, σημειώνει, είναι ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη διαπιστώνεται παρά το γεγονός ότι οι τιμές, για παράδειγμα, τον Ιούνιο είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι κατά περίπου 20%. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη εκτιμά ότι η πτώση των εσόδων θα είναι πολύ σοβαρότερη από τη μείωση των αφίξεων.
Οι κρατήσεις από την Αυστρία (352.222 αφίξεις το 2009) και την Ελβετία ακολουθούν την πτωτική πορεία των κρατήσεων από τη Γερμανία. Καλύτερη είναι η μέχρι στιγμής η ροή στα συστήματα κρατήσεων από το Βέλγιο (334.237 αφίξεις το 2009). Επίσης, σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι κινούνται οι κρατήσεις από τις σκανδιναβικές χώρες που τροφοδοτούν κατ’ έτος με περίπου 1 εκατ. τουρίστες τον ελληνικό προορισμό. Από τη Γαλλία (αφίξεις 962.333 το 2009) και την Ιταλία (αφίξεις 935.009 το 2009) οι κρατήσεις κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Εντονα αυξητική τάση εμφανίζουν οι κρατήσεις από τη Ρωσία (αφίξεις 276.021 το 2009) παρά τα προβλήματα που, όπως σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος, παραμένουν σε σχέση με την έκδοση βίζας. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι οι αφίξεις από τις ΗΠΑ παρ’ ότι εξελίσσονται ικανοποιητικά, κατευθύνονται σε μικρό ποσοστό στους παραθεριστικούς προορισμούς της χώρας, με εξαίρεση τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα η εξέλιξή τους να μην επηρεάζει την πορεία του τουρισμού τη καλοκαιρινή σεζόν. Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγράφηκαν 531.276 αφίξεις από τις ΗΠΑ.
Πάντως, οι όποιες θετικές ενδείξεις στις κρατήσεις από ορισμένες χώρες δεν μπορούν να καλύψουν αριθμητικά τις απώλειες από τις άλλες βασικές αγορές.
Επίσης, υποστηρίζει ότι Ελλάδα ευνοείται κατά κάποιο τρόπο ως προορισμός από την πτώση της τιμής του ευρωπαϊκού νομίσματος σε σχέση με την τιμή νομισμάτων χωρών άντλησης τουριστών εκτός της Ζώνης του Ευρώ. Τέτοιες χώρες είναι η Ρωσία (ρούβλι), οι ΗΠΑ (δολάριο) και η Αγγλία (στερλίνα). Ομως, το ίδιο ελκυστικοί γίνονται και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί προορισμοί.
Στο μεταξύ, όλοι οι ελληνικοί προορισμοί κινούνται πτωτικά σε επίπεδο εσόδων. Επίσης, μειούμενες είναι και οι αφίξεις σε όλους τους προορισμούς, με εξαίρεση μέχρι στιγμής τη Ρόδο και την Κεφαλονιά.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα ο ΣΕΤΕ, ο κ. Αγγελόπουλος σημειώνει ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα προσκλήσεων ξένων δημοσιογράφων από μεγάλο αριθμό βασικών αγορών. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος συμμετέχει για πρώτη φορά ως κοινωνικός εταίρος στις διαβουλεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τις επικείμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Οπως τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος, πέραν των άλλων προτάσεων ο ΣΕΤΕ έχει πάρει σαφή θέση υπέρ της διατήρησης του 13ου και 14ου μισθού.
Πρώτος κακός οιωνός
Οιωνός αρνητικών εξελίξεων για τον ελληνικό τουρισμό κατά τη φετινή σεζόν αποτέλεσε η εξέλιξη της ταξιδιωτικής κίνησης το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της χώρας κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα παρά τις προσφορές και τις εκπτώσεις. Οπως αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, κ. Αργυρώ Φίλη, η τουριστική κίνηση δεν ήταν ικανοποιητική ούτε καν στις «δημοφιλείς» Κυκλάδες. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Εύβοιας κ. Θ. Βενέρης σημειώνει ότι οι κρατήσεις στα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής του ήταν μειωμένες έως και 50% σε σχέση με πέρυσι. Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Χαλκιδικής κινήθηκε σε ποσοστό 50%, τονίζει και ο πρόεδρος της Ενωσης Χαλκιδικής κ. Γρ. Τάσσιος, έναντι 80% πέρυσι. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στα Χανιά, σύμφωνα με τον εκεί πρόεδρο κ. Νίκο Κόρακα, αλλά και στη Μαγνησία, όπως δηλώνει στην «Κ» ο κ. Κ. Λεβέντης.
Πηγή Καθημερινή
Post Top Ad
Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010
Home
Unlabelled
Το ευρώ πέφτει, αλλά τουρίστες δεν... έρχονται