Αναθεματίζουν α λά ισλανδικά.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Αναθεματίζουν α λά ισλανδικά..

Σε οικονομική κατάρρευση οδηγείται ένα στα 4 νοικοκυριά στην Ισλανδία, η οικονομία της οποίας στα τέλη της δεκαετίας του '90 εμφάνιζε τον 4ο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της νησιωτικής χώρας, το 23% των νοικοκυριών...αντιμετωπίζουν σήμερα δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών τους και την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών τους καθώς η ανεργία καλπάζει. Προβλέπεται έτσι ότι πολύ σύντομα οι προσωπικές χρεοκοπίες θα λάβουν μορφή χιονοστιβάδας.

Ποιος να το περίμενε από τη χώρα-μοντέλο του νεοφιλελεύθερου οικονομικού δόγματος, τη χώρα που στη δεκαετία του '90 ιδιωτικοποιώντας όλες της τις τράπεζες, αρκετές κρατικές επιχειρήσεις και μειώνοντας τον φόρο των επιχειρήσεων στο 18%, είχε επιτύχει μέσα σε 8 χρόνια ρυθμό ανάπτυξης... 36%.

Το «καμάρι των αγορών» γκρεμίστηκε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα με την έλευση του διεθνούς πιστωτικού κραχ στα τέλη του 2008. Πολιτικοί και τραπεζίτες που την οδήγησαν σε αυτή τη δίνη αναθεματίζουν σήμερα τους ξένους κερδοσκόπους. Οι υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης διακίνησης του κεφαλαίου ποιούν φυσικά τη νήσσαν και μιλούν όπως παντού στον κόσμο για «δημοσιονομική προσαρμογή»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share