Ρύθμιση καταπατημένων εκτάσεων με νομιμοποίηση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ρύθμιση καταπατημένων εκτάσεων με νομιμοποίηση

Στη προσπάθεια του υπουργείου οικονομικών να μαζέψει ρευστό στα ταμεία του, προ των θυρών βρίσκεται απόφαση που θα ρυθμίζει το χρόνιο πρόβλημα των καταπατημένων εκτάσεων.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, οι πολίτες θα αποκτήσουν το...δικαίωμα να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμημάτων τα οποία θα υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Θα δοθεί η δυνατότητα ώστε κάποιο ποσοστό έκπτωσης για την απόκτηση τίτλων σε καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου με οικοδομές οι οποίες χρησιμοποιούν για πρώτη κατοικία, καθώς και όσοι από αυτούς είναι ανάπηροι ή πολύτεκνοι. Από την εφαρμογή των διατάξεων παλαιότερου νομοσχεδίου η τότε κυβέρνηση υπολόγιζε ότι θα εισπράξει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, επί 97.029 δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων είναι καταπατημένα τα 89.288, συνολικής έκτασης 3.255.000 στρεμμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις 7.741 συνολικής έκτασης περίπου 245.000 στρεμμάτων είναι ελεύθερα και αξιοποιούνται από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Σε πολλά αστικά καταπατημένα κτήματα, έχουν ανεγερθεί πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, ενώ δικαστικές αποφάσεις επί σχετικών προσφυγών του δημοσίου στο μεγαλύτερο ποσοστό καταλήγουν υπέρ των καταπατητών, γιατί αυτοί στηρίζονται σε τίτλους που είτε δημιούργησαν οι ίδιοι είτε καταπατητές μετά το 1884, ενώ το δημόσιο προβάλλει δικαιώματα ως κληρονόμος του τουρκικού δημοσίου, ή λόγω χρησικτησίας.

Η ρύθμιση θα έχει ως στόχο την αποδέσμευση της πολιτείας από τα καταπατημένα ακίνητα που δεν του χρειάζονται για την εξυπηρέτηση των κρατικών σκοπών του ή δεν εμπίπτουν σε προστατευόμενες από ειδικές νομοθεσίες κατηγορίες ακινήτων, έναντι τιμήματος, την απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών του υπηρεσιών και των Δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών και εξόδων και την ικανοποίηση χρόνιων κοινωνικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει από τις μακροχρόνιες καταπατήσεις και τις καλόπιστες στη συνέχεια μεταβιβάσεις ακινήτων.

Υπολογίζεται ότι από τη μη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου χάνονται ετησίως έσοδα 2 δισ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος διαχειριστής δημόσιας περιουσίας είναι η ΚΕΔ Α.Ε. ελέγχει 72.000 ακίνητα και εκτάσεις, από τα οποία περίπου τα μισά είναι καταπατημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share