Στο φως τα τεστ των τραπεζών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Στο φως τα τεστ των τραπεζών

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος προσανατολίζεται να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των περίφημων stress tests, δηλαδή του ελέγχου προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις, που ήδη έχουν ξεκινήσει στις τράπεζες.

Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται να εναρμονίζεται με την πλευρά των Γάλλων και των Ισπανών οι οποίοι...έχουν δεσμευτεί να δώσουν στη δημοσιότητα για κάθε τράπεζα ξεχωριστά τα στοιχεία που θα προκύψουν από τα «τεστ κοπώσεως» των πιστωτικών τους ιδρυμάτων.
Τόσο οι εποπτικές αρχές των χωρών της Ε.Ε. όσο και οι πολιτικοί ηγέτες έχουν αντιληφθεί, μετά και την πρόσφατη στοχοποίηση της Ισπανίας, ότι μόνο η πλήρης διαφάνεια μπορεί να λειτουργήσει ως «αντίδοτο» για την επανάκτηση της φερεγγυότητας των τραπεζών.

Ετσι, το πιθανότερο είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι η αγορά θα έχει μία πλήρη εικόνα για τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες μάλιστα υποβάλλονται σε διπλό έλεγχο τόσο από την ΤτΕ όσο και από τους ελεγκτές της τρόικας. Το πρώτο τεστ που είχαν κάνει πριν από περίπου τρεις μήνες οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέπληξε ευχάριστα ακόμη και τους άτεγκτους τεχνοκράτες του οργανισμού.

Παρά ταύτα η κατάσταση δεν βελτιώθηκε έκτοτε. Τουναντίον, μάλλον, επιδεινώθηκε.
Bookmark and Share