Εσκαβαν για δρόμο, βρήκαν σπήλαιο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Εσκαβαν για δρόμο, βρήκαν σπήλαιο.

Ενα εντυπωσιακό σπήλαιο με σταλακτίτες και πλούσιο διάκοσμο ανακάλυψαν οι... μπουλντόζες κοντά στον Ψηλορείτη, κατά τη διάρκεια εργασιών για τη διάνοιξη δρόμου από Ηράκλειο προς Ανώγεια.

Μάλιστα, οι μπουλντόζες «έπεσαν» πάνω στο σπήλαιο προκαλώντας ζημιές σε ένα τμήμα του. Αμέσως οι εργασίες σταμάτησαν και άρχισαν οι...έρευνες από τους σπηλαιολόγους-αρχαιολόγους. Από τα πρώτα στοιχεία των ερευνών γίνεται γνωστό ότι το τμήμα που καταστράφηκε από τα μηχανήματα αποτελεί αίθουσα «τυφλού» σπηλαίου με πλούσιο διάκοσμο, από τον οποίο έχει απομείνει μέρος του δαπέδου διαστάσεων 1,50 επί 1,80.
Κατά τη διάρκεια της εκσκαφής, αποκαλύφθηκε μικρή οπή βάθους δύο μέτρων, η οποία οδηγεί στο κάτω μέρος του σπηλαίου διαστάσεων 50 μέτρων μήκους, πλάτος 3,5 μέτρων και ύψος οροφής έως και 6 μέτρα. Σύμφωνα με τους σπηλαιολόγους, ο διάκοσμος του σπηλαίου είναι πλουσιότατος, με μεγάλη ποικιλία σπηλαιοθεμάτων σε πολύ καλή κατάσταση. Παράλληλα, υπάρχει σταγονοροή και μικρές λιθωματικές λεκάνες με νερό.

Πρόταση
Οι σπηλαιολόγοι προτείνουν προς το υπουργείο Πολιτισμού και στον ανάδοχο εργολάβο να εξετάσουν εναλλακτική λύση ως προς την εκτέλεση του έργου οδοποιίας, προειδοποιώντας ότι, εάν συνεχιστούν οι εργασίες, το σπήλαιο θα καταρρεύσει.πηγή έθνος.
Bookmark and Share