"Λευκός Τειρεσίας" για τις συνεπείς επιχειρήσεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

"Λευκός Τειρεσίας" για τις συνεπείς επιχειρήσεις

«Λευκή λίστα» με επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών. Στα σχέδια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι η λίστα αυτή να δοθεί στην δημοσιότητα προκειμένου νʼ αποτελέσει ένα...επιβράβευσης των εταιριών που πηγαίνουν κόντρα στο μαζικό ρεύμα φοροδιαφυγής που παρατηρείται μεσούσης της οικονομικής κρίσης.
Μαζί με τα ονόματα των εμπορικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι πρέπει να δημοσιεύονται και τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία.
Οι επιτηδευματίες που εμφανίζουν τα πραγματικά τους εισοδήματα εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι πρέπει να αποτελέσουν «παράδειγμα προς μίμηση».Μόνο έτσι θεωρούν αρμόδιοι ποράγοντες του υπουργείου ότι θα «σπάσει» αυτό που όλοι θεωρούν κατεστημένο ότι, συλλήβδην, οι μεγάλες επιχειρήσεις και ολόκληροι επαγγελματικοί κλάδοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά και πλουτίζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, των συνεπών φορολογουμένων, των μισθωτών και συνταξιούχων.
Για το λόγο αυτό και εφόσον η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ανάψει το «πράσινος φως» στο σχετικό αίτημα του υπουργείου Οικονομικών τότε στην «άσπρη λίστα» που θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο εκτός από ονόματα επιχειρηματιών θα υπάρξουν και ονόματα από την «ελίτ» των ελευθέρων επαγγελματιών.
Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων ( Γ.Γ.Π.Σ) προκύπτει ότι σε σύνολο 693.000 ελευθέρων επαγγελματιών μόλις οι 2.557 έχουν το... φορολογικό θάρρος να δηλώσουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ ενώ 3.000 Έλληνες εμφανίζουν στις δηλώσεις τους ατομικό εισόδημα άνω των 200.000 ευρώ.
Της «άσπρης λίστας» θα προηγηθεί το «ηλεκτρικό φακέλωμα» όλων των επιχειρήσεων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Κίνηση η οποία αποσκοπεί στην προστασία των συναλλαγών των εταιριών από αυτές οι οποίες επιδίδονται αποκλειστικά και μόνο στην έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες στο υπουργείο εκτιμούν την έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων κάποιες επιχειρήσεις το έχουν αναγάγει σε σπορ «θρέφοντας» έτσι την φοροδιαφυγή και ζημιώνοντας από την άλλη τις εισπράξεις του Δημοσίου.

Έτσι με το ηλεκτρονική μητρώο που δημιουργεί η Γενική Γραμματεί Πληροφρικών Συστημάτων κάθε εμπορική επιχείρηση μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτό μέσω του Διαδικτύου.

Με το νέο σύστημα της παρέχεται η δυνατότητα πριν πραγματοποιήσει μια συναλλαγή με άλλη επιχείρηση, θα μπορεί να αναζητεί και να γνωρίζει εάν ο πελάτης ή προμηθευτής της για τον οποίο πρόκειται να εκδώσει φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια κλπ) θεωρείται από την Εφορία «συνεπής», ώστε να αποφεύγει τους εκδότες «πλαστών και εικονικών» στοιχείων» ή άλλες εταιρίες φαντάσματα.

Από το μητρώο θα εξαιρούνται όσες επιχειρήσεις έχουν «κακό παρελθόν». Αυτές δεν θα εμφανίζονται στη «λευκή λίστα», με συνέπεια ολόκληρη η αγορά να τις απομονώνει και να μη συναλλάσσεται μαζί τους, προκειμένου να αποφύγει την στοχοποίηση από τις ελεγκτικές αρχές για εμπλοκή σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Από την άσπρη λίστα θα εξαιρούνται επίσης και όσες επιχειρήσεις εντοπίζονται ( σ.σ. μετά από έλεγχο των ελεγκτικών αρχών) για σημαντικές φορολογικές παραβάσεις.

Πριν από την «λευκή» θα υπάρξει η δημοσιοποίηση μίας ακόμης «μαύρη λίστας» από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτή θα δοθεί πιθανότατα μέσα στον Ιούνιο στην δημοσιότητα και θα περιλαμβάνει «τρανταχτά» ονόματα της αγοράς που φοροδιαφεύγουν.

Ήδη από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ σχηματίζεται ειδική λίστα με επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις ή συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν και, με βάση το νέο φορολογικό νόμο, δεν απειλούνται μόνο με πρόστιμα αλλά με λουκέτα ή και φυλάκιση.

Στην νέα λίστα θα «φιγουράρουν» διάσημες φίρμες από τον κόσμο της μόδας, ναυτιλιακές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, βιομηχανίες, πολυτελή κέντρα διασκέδασης και μεγάλες πίστες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο κλπ.

Ο συγκεκριμένος κατάλογος θα είναι εξαιρετικά μακροσκελής καθώς θα περιλαμβάνει και ελεύθερους επαγγελαμτίες. Να σημειωθεί ότι το 73% των ελεύθερων επαγγελματιών προσαρμόζουν με τέτοιο τρόπο τα κέρδη τους ώστε να μην υπερβαίνουν το αφορολόγητο ποσό.
Bookmark and Share