Οργιάζουν οι φήμες για σχέδιο διάσωσης της Ισπανίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Οργιάζουν οι φήμες για σχέδιο διάσωσης της Ισπανίας

Διαψεύδουν Κομισιόν και ΔΝΤ.

Συνεχίζεται και σήμερα η φημολογία για ενδεχόμενη δημιουργία σχεδίου διάσωσης της Ισπανίας. Δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Economista αναφέρει ότι η ΕΕ, το ΔΝΤ και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ένα σχέδιο βοήθειας για την Ισπανία, ύψους 250 δισ. ευρώ (335 δισ. δολάρια).
Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι την...
Παρασκευή ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν θα συναντηθεί με τον Ισπανό Πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Η συζήτηση θα στραφεί γύρω από την οικονομία, αναφέρουν οι πληροφορίες.

«Θα βρίσκεται στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα (ο Στρος Καν) και για αυτό δράττει της ευκαιρίας να έχει μια συνάντηση και μια συζήτηση για τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, αλλά και για την πορεία της οικονομίας της Ισπανίας» δηλώνει εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο οποίος αρνείται το σχεδιασμό και την ύπαρξη οποιουδήποτε σχεδίου διάσωσης για την Ισπανία, κάτι το οποίο έχει ήδη διαψεύσει και η ισπανική κυβέρνηση.

«Το διαψεύδω κατηγορηματικά», ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν Amadeu Altafaj στο δημοσίευμα της εφημερίδας «El Economista», ενώ σε ανάλογη δήλωσε προέβη και η υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο, η οποία διέψευσε δημοσιεύματα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει πακέτο οικονομικής διάσωσης για την ισπανική οικονομία.

Ωστόσο, σε σημερινές του δηλώσεις, ο ισπανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η οικονομία της χώρας του είναι "ισχυρή". "Η Ισπανία είναι φερέγγυα, αξιόπιστη και ισχυρή χώρα με διεθνή αναγνώριση", τόνισε στο κοινοβούλιο ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του έχει δεχτεί έντονη κριτική για τους χειρισμούς της στην οικονομική κρίση, με τον ίδιο, δε, να παραδέχεται ότι δεν έχει κάνει ό,τι καλύτερο. "Αυτός που έχει κάνει τα λιγότερα (για να ενισχύσει την οικονομία) είναι αυτή η κυβέρνηση, είμαι έτοιμος να το παραδεχτώ", είπε ο Θαπατέρο. Τη Δευτέρα, ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών είχε αναγκαστεί να παραδεχθεί ότι Ευρωπαϊκές τράπεζες αρνούνται να δανείσουν ορισμένες Ισπανικές τράπεζες, χωρίς να διασαφηνίσει ποιες ακριβώς είναι αυτές.

Στο μεταξύ, αντιμέτωπος με την πρώτη γενική απεργία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, πριν από έξι χρόνια, θα βρεθεί ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο, καθώς τα συνδικάτα της χώρας αντιδρούν στις προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Οι αλλαγές αναμένεται να εγκριθούν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή στις 22 Ιουνίου. Ήδη άλλωστε, έχουν εγκριθεί σκληρά μέτρα λιτότητας, αλλά οι μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις υπήρξαν υποτονικές. Η γενική απεργία προκηρύχθηκε για τις 29 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, πολύ μικρός φαίνεται ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Όπως μεταδίδει δημοσίευμα του Reuters, η Fitch εκτιμά ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποτελεί ένα από τα βασικά της σενάρια. Αναλυτικά, ο Brian Coultron, managing director του οίκου δήλωσε πως «δεν είναι η κεντρική μας άποψη, είναι ακόμα μακρινός κίνδυνος», ενώ πρόσθεσε ότι πως δεν αναμένει οικειοθελείς εξόδους από από κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τα οποία βρίσκονται αυτή την περίοδο υπό πίεση λόγω των χρεών τους.«Μια οικειοθελής έξοδος από μια αδύναμη χώρα είναι εξαιρετικά απίθανη», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share